DIGITALIZACIJA: Ovo je Set-top boks uređaj koji će građanima Srbije biti potreban

0
1430
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Digitalizacija u Srbiji, koja će do sredine naredne godine ući u sve domove, ne treba da brine one koji televizijski program prate preko kablovskih operatera, satelitski ili preko interneta, jer će sve neophodne korake, obaviti sami operateri.

Set-top boks

Set-top boks | Foto: Profimedia.rs Izvor:24sata

Uređaj set-top boks koji signal primljen antenom prerađuje u digitalni, biće potreban onima koji tv program gledaju pomoću krovne ili sobne antene ili antenskog sistema instaliranog u zgradi.

 

PAŽNJA:

Ukoliko imate stari analogni model televizora, proverite da li imate SCART ulaz. Bez SCART priključka nije moguće povezati televizor sa set-top boks uređajem. Znajte, ipak, taj stari televizor neće moći da vam pruži sliku u visokoj, HD rezoluciji.

Ukoliko televizijske kanale pratite na jedan od ova tri načina, a imate najsavremeniji televizor sa ugrađenim DVB-T2 prijemnikom, neće vam trebati ni set-top boks. Ipak, u tom slučaju moći ćete da pratite samo domaće televizijske kanale. Ukoliko svoj dan ne možete da zamislite bez stranih kanala, uslugu ćete morati da poverite kablovskom operateru.

 

Set-top boks ili STB je uređaj koji signal primljen antenom prerađuje u digitalni. Povezuje se, sa jedne strane sa antenom, a sa druge sa televizorom. Postoje i televizori sa integrisanim ili ugrađenim digitalnim prijemnikom, ali pri kupovini ovakvog televizora mora se proveriti da li je namenjen prijemu digitalnog signala DVB-T2 standarda.

 

Za besplatne set-top boksove prijave do kraja januara

Socijalno najugroženiji građani dobiće besplatno set-top boks, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizima i telekomunikacija Srbije. Cena set-top boksa u prodavnicama tehničke robe kreće se do 6.000 dinara. Građani koji primaju socijalnu pomoć, korisnici prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica i penzioneri samci čija penzija nije veća od najnižeg iznosa penzije utvrđenog u osiguranju zaposlenih, treba najkasnije do 31. januara 2015. godine da prijavu i neophodnu dokumentaciju podnesu centrima za socijalni rad ili filijalama Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

 

Šta vam sve treba za prijem digitalne slike:

– Najsavremeniji televizor DVB-T2 standarda i antena

– Bilo koji televizor, antena i set-top boks

– Bilo koji televizor i kablovska, satelitska ili internet veza

Komentari

komentari


Warning: A non-numeric value encountered in /home/grockain/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353

POSTAVI ODGOVOR