Meteorolozi iz Britanije greše: NE ČEKA nas najhladnija zima!

0
882
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Naši meteorolozi demantuju prognoze britanskih kolega. Zima će biti prosečna, hladnija nego prošla, sa više snega i kiše, a kolike će biti temperature ne bih mogao još da kažem – kaže Nedeljko Todorović

NAJAVA britanskih meteorologa da stiže najhladnija zima u poslednjih 100 godina, sa temperaturama i do minus 27 stepeni, koja će okovati Evropu pet meseci, već pre dolaska arktičke klime na Stari kontinent naježila je mnoge. Ipak, naši meteorolozi poručuju da nema razloga za brigu i da su prognoze britanskih kolega samo prazna priča, koja nema naučno opravdanje.

Prema rečima Nedeljka Todorovića, meteorologa, neozbiljno je davati takve prognoze. On ističe da su i prošle godine pojedini meteorolozi najavljivali da će zima biti najhladnija u poslednjih 100 godina, pa se ispostavilo da nije bilo tačno.

– To su prazne priče. I prošle godine pričalo se da će na Balkanu biti izuzetno hladno, a zima je bila prosečna i bez puno padavina – objašnjava Todorović. – Moguće je da će biti jaka lokalna zima u pojedinim delovima sveta, kao što je to bilo prošle godine u Americi. Što se tiče Srbije, mogu reći samo da će zima biti prosečna, hladnija nego prošla, sa više snega i kiše, a kolike će biti temperature ne bih mogao još da kažem.

Naš sagovornik ističe da je neozbiljno davati vremenske prognoze za duži vremenski period. Objašnjava da postoje posebni metodi obračuna statističkih verovatnoća.

– Po tim proračunima, hladne zime se javljaju svake treće ili četvrte godine, sedme i osme, ili 22. i 23. godine – ističe Todorović. – Takođe, postoje i periodi od 60-70 godina, kada se pojavljuju hladnije zime, ali to ne znači da u tim periodima nema i toplijih zima. Tako su 40-50-ih godina prošlog veka bile češće hladnije zime, pa je po toj statistici za 15 do 20 godina moguća češća pojava hladnijih zima.

Izvor novosti.rs

foto http:ritamgrada.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR