NARODNA SKUPŠTINA: Izlaganje narodne poslanice sa opštine Grocka o vojnim memorijalima (VIDEO)

0
NextWEB hosting

164 Nikolic Tanasijevic Nadica_150x0

Народна посланица, госпођа Надица Николић Танасијевић из Ритопека, на јучерашњој     седници  Надорне скупштине, говорила је о Предлогу закона о потврђивању споразума између Владе  Републике Србије и Владе Руске Федерације о статусу српских војних меморијала на територији  Руске федерације и руских војних меморијала на територији   Републике Србије.

Надица Николић Танасијевић је рекла да се у Ритопеку, месту у ком је рођена, налази велики војни меморијал, посвећен војницима Црвене армије погинулим у Другом светском рату. Истакла је да је споменик подигнут 1946. године на иницијативу мештана Ритопека, али да од 1954. године више нема спомен костурницу, јер су посмртни остаци ексхумирани. Према подацима из Завода за заштиту споменика, овај споменик до данас није завршен, односно идејно решење двојице архитеката није у потпуности остварено, иако је претпоставка била да ће овај споменик бити најмонументалнији у околини Београда, после споменика Незнаном јунаку на Авали. Нагласила је да ће потписивање овог споразума, односно предстојеће усвајање закона искористити, тако што ће се обратити Руској амбасади у Београду са молбом да помогне да се споменик доведе у стање које је било замишљено.

На крају излагања, нагласила је да је ове године, на тачно 70 година од ослобађања Београда, у општини Гроцка одржан програм културе сећања, у организацији руководства општине Гроцка, центра за културу Гроцка и Завода за заштиту споменика културе града Београда и да је то доказ да прошлост не заборављамо и да је се са поносом сећамо.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

3 × one =