PKB: Podrška osnivanju zadruga u Beogradu

0
808
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Privredna komora Beograda podržava osnivanje zadruga u prigradskim opštinama u Beogradu, izjavio je danas izvršni direktor Privredne komore Beograda Svetozar Krstić.

Krstić je na sednici Skupštine Zadružnog saveza Beograda rekao da će se Komora i Skupština grada u narednom periodu angažovati na promociji i pomoći udruživanju privrednika i poljoprivrednika u gradskom ataru, jer se na taj način zapošljavaju ljudi, obogaćuje ponuda na tržištu glavnog grada i jača srpska privreda.

Predsednik Zadružnog saveza Beograda Velimir Radojević, rekao je da je 54 zadruge u Beogradu nedovoljno da se pokriju svi delovi grada u kojima postoji interes za ovakvom vrstom udruživanja i organizovanja poljoprivredne proizvodnje.
“Zadružni savez Beograda pruža konkretnu pomoć u osnivanju zadruga, od organizovanja osnivačke skupštine do upisa u Agenciju za privredne registre”, rekao je Radojević, a saopštila Privredna komora Beograda.

Radojević je naveo da će najveću podršku širenju zadrugarstva u Srbiji doneti novi Zakon o zadrugama čije se usvajanje očekuje već početkom iduce godine.

On je ocenio da je najveća prepreka u donošenju ovog Zakona rešavanje zadružne svojine.

Predlog Zadružnog saveza Beograda je da se kao zadružna svojina prizna sve ono što nije sporno, rekao je Radojević.

Direktor zemljoradničke zadruge “Studička česma” u Lazarevcu potvrdio je da u ovoj opštini postoji veliko interesovanje za osnivanje novih zadruga, jer je to šansa za novo zapošljavanje.

On je ocenio da bi što hitnije trebalo doneti zakone koji će sprečiti da zadružna svojina nestane pod naletom koncesija i javno-privatnog partnerstva, koje se najavljuje.

Skupština Zadružnog saveza Beograda usvojila je izveštaj o radu za 2014. godinu i plan rada za 2015. godinu.

TANJUG

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR