Pogledajte kako danas izgledaju neki od glumaca serije “Dinastija”

0
1340
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Ako niste gledali “Dinastiju” onda je jedini razlog mogao biti to da niste imali televizor. A statistika kaže da je 80-tih 84% Jugoslavena imalo bar jedan TV u kući. Ponedeljak u 22 časa je bio porodični termin za druženje sa Karingtonovima.

 

Emitovanje “Dinastije” je počelo u leto 1984 na Televiziji Beograd čiji signal su prenosile i sve druge republičke i pokrajinske televizije.

Tih godina sve devojke su imale frizure kao Felon Karington, momci su bili opčinjeni sa Semi Džo, kancelarijske oštrokondže iz sour-ova i our-ova su dobijale instant nadimak Aleksis, dok su momci potencijalno sumnjive seksualne orijentacije imenovani kao Stiven.

Đorđe Balašević i Rokeri s Moravu su snimili i pesme inspirisane serijom. Nijedno venčanje (bar u Srbiji) nije prolazilo, a da novopečene mladence po izlasku iz opštinske zgrade ne sačekaju trubači i muzika iz špice za seriju. I stilski nameštaj “Đorđević” je istu muziku koristio u svojoj reklami. Naslovnice magazina, TV revija, žute štampe bile su rezervisane za “Dinastiju”.

Sve je počelo 1980. godine kada je, prema istraživanjima gledanosti najpopularnija serija u SAD bio “Dalas”, koji je emitovala mreža CBS. Direktoru konkurentske mreže ABC Tedu Harbetu nikako se nije dopadala ta činjenica. Uvidevši da je američka publika očarana životom bogataša, glamurom i pohlepom u “Dalasu”, obratio se filmskom i televizijskom producentu Aronu Spelingu sa molbom da osmisli nešto slično. Speling, koji je na ABC-ju već imao nekoliko hit serija (“Starski i Hač”, “Čarlijevi anđeli”), razgovarao je sa bračnim parom scenarista Ričardom i Ester Šapiro. Njih dvoje su imali u ponudi napisan pilot-scenario nazvan “Nafta”, o bogatašu Blejku Parkherstu iz Denvera, koji ima naftnu kompaniju, privatni avion, ergelu konja, fudbalski tim i živi na velikom imanju u kući od 48 soba. ABC je prihvatio scenario i naručio 13 epizoda uz uslov da dođe do izmene u prezimenu glavnih junaka. Tako je prezime bogataša Parkhersta promenjeno u Karington, a prezime njegovog rivala Korbija u Kolbi.

linda3

 

john3

 

joan3

Šta to najviše pamtimo iz ove serije koja je obeležila i naše živote?

Aleksis je svakodnevno zagorčavala život sirotom Blejku Karingtonu i njegovoj Kristl, anđeoski lepoj, plavoj i vernoj ženi plačnog i patetičnog pogleda.

Stiven je nežan i pažljiv Blejkov sin i jedini prijatelj sirote Kristl u njenim prvim danima u denverskoj vili sa 48 soba. On prezire bogatstvo i eksploatatorsku nadmoć svog oca spram sirotih radnika na naftnim bušotinama. Posle jedne velike svađe u kojoj svim Karingtonima saspe u lice sve što misli o njima, razbivši usput komplet skupocenih kristalnih čaša i jednu kinesku vazu, Stiven saopštava celoj porodici da je gej i da ništa što oni urade ili kažu ne može da promeni tu činjenicu.

Sve je to bio nepresušan izvor sekiracije za naše majke, babe, tetke i komšinice koje su izgarale od nestrpljenja da vide šta će biti u narednoj epizodi.Prepričavanje i vrištanje od smeha na pomen bezbrojnih tuča između Kristl i Aleksis (u kojima je gotovo uvek pobeđivala Kristl), Blejkovog zapomaganja nad činjenicom da mu ćerka Felon spava sa pola ragbi tima, a sin Stiven sa drugom polovinom, Kristlinih plačnih faca u krupnom kadru …

din3

Sa TV ekrana “Dinastija” je nestala krajem osamdesetih, ubrzo smo opet počeli da gajimo prezir prema Zapadu, a realnost je postala mnogo tragičnija, uzbudljivija i sa mnogo više neočekivanih obrta nego što bi Ričard i Ester Šapiro, scenaristi “Dinastije”, ikada bili u stanju da smisle. Smrt dvojice glumaca iz ove serije, tumača likova Blejka i Bena Karingtona, Džona Forsajta, koji je umro 1. aprila. 2010 i Kristofera Kazenova, preminulog nedelju dana kasnije, za mnoge fanove, TV manijake i decu onog doba probudilo je opet uspomene na vreme kada smo sa nestrpljenjem očekivali šta se krije iza onog “nastaviće se”.

Poslednja, 220. epizoda emitovana je u Americi 11. maja 1989. godine. Publika u Jugoslaviji odgledala ju je 1992. godine u okviru noćnog programa “Oko ponoći”. U nadi da će serija ipak biti nastavljena, scenaristi su sudbine glavnih junaka ostavili nedorečenima: Kristl je u komi, Blejka sustiže metak, a Aleksis pada sa balkona.

Pojavljivanje u “Dinastiji” bilo je u jednom trenutku stvar prestiža za velike holivudske zvezde, pa su se na spisku tumača likova našli Rok Hadson, Čarlton Heston, Barbara Stenvik, Ali Mekgrou i Džordž Hamilton. U trećoj sezoni, emitovanoj 1983. godine, igrajući sami sebe pojavljuju se bivši američki predsednik Džerald Ford, njegova žena Beti i bivši državni sekretar Henri Kisindžer. Slučaj je hteo da se početak i kraj prikazivanja “Dinastije” poklope sa početkom i krajem vladavine Ronalda Regana u Sjedinjenim Američkim Državama. Dan nakon poslednje epizode, američki magazin posvećen televiziji “TV Guide” objavio je članak u kom je završetak emitovanja “Dinastije” nazvan krajem osamdesetih.

(nostalgicno.com)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR