VUČIĆ: Srbija nije vreća za udaranje!

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Srbija više nije vreća za udaranje i to moraju da znaju evropski parlamentarci, svi u svetu i svi u regionu

Rezolucija koja je usvojena u Strazburu za našu državu je uvredljiva, razočaravajuća i uznemirujuća!

Tim oštrim rečima je premijer Aleksandar Vučić reagovao juče po podne na dokument “Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja” koji je nekoliko sati ranije usvojio Evropski parlament na inicijativu hrvatskih poslanika.

Parlamentarci iz EU zvanično su zatražili od Vlade Srbije da se ogradi od velikosrpskih izjava lidera radikala Vojislava Šešelja, a od Haškog suda da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Nemanjinoj 11 poručio da ne razume ni kako, ni zašto, ni o čemu su evropski parlamentarci uopšte glasali:

– Usvojeni dokument nije ni važan ni obavezujući, ali pokazuje nekoliko veoma važnih stvari. Ovo je nauk za građane naše zemlje da vidimo i šta je to što stvarno misle o nama i kako nas doživljavaju. Da vidimo i sa koliko ćemo muka i teškoća, kojima se nismo nadali, tek da se suočavamo na našem evropskom putu.

Vučić je glasno zapitao: zašto je doneta rezolucija u kojoj se Srbija optužuje za nešto što ne razumeju ni oni koji su je usvojili:

– Ili možda razumeju? Ili je u pitanju licemerje neslućenih razmera? Ili možda želja da se naškodi Srbiji?

MERON: NEPOTREBNOPREDSEDNIK Haškog tribunala Teodor Meron ocenio je u četvrtak da se istupima Šešelja nepotrebno pridaje prevelika pažnja. On je rekao da ne može da se meša u javne istupe lidera radikala, da je Srbija, gde se Šešelj nalazi, suverena zemlja i da to treba da reguliše.

Premijer je rekao da danas ne postoji nijedan čovek na kugli zemaljskoj koji bi rukovodstvo Srbije mogao da poveže sa Šešeljom:

– Zato neću da ulazim u matricu koju žele da nametnu Hrvatska i evropski parlamentarci. Neki su želeli da unize ugled Srbije u Evropi i svetu, zato što ona nije ni mala ni beznačajna kao što je bila. Zato što nije vreća za udaranje kao što je bila i zato što Srbija ekonomski nije i neće biti slaba kao što je bila. Taj film više nećete gledati!

Vučić je postavio još niz pitanja:

– Ko je pustio Šešelja iz Haga, mi ili vi? Jeste li nas pitali nešto o tome? Niste! Niste nas obavestili ni o uslovima pod kojima ste ga pustili, a koje ste promenili u odnosu na one pre šest meseci. Zašto ste ih promenili?

Premijer se javno zahvalio i poslanicima koji su pokušali da razuvere evropske parlamentarce.

– Videlo se da je evropske parlamentarce bilo prilično sramota zbog rezolucije i da skoro niko, osim Hrvata, o tome nije govorio pozitivno.

Predsednik Vlade je poručio i da su pred Srbijom svetlije perspektive nego pred zemljama u regionu koje ne mogu da prihvate tu činjenicu:

– Očigledno je da se nekom ne dopada naš rad. Ali, mi ćemo istim putem da nastavimo. Ne gledamo preko plota, da bismo izazvali mržnju našeg stanovništva prema bilo kome. Bavimo se najtežim merama, reformama, imamo suviše posla da bismo se bavili šovinističkim temama.

Vučić je podsetio da iz Evrope ne dolaze osude prema zemlji članici EU u kojoj se razbijaju ćirilične table, a fudbaler Šimunić i pevač Tompson izgovaraju ustaške parole.

Inače, među onima koji su se usprotivili rezoluciji bio je predsednik parlamentarne grupe za Srbiju Edvard Kukan koji je naglasio da “razume zlo ratne retorike i govora mržnje, ali da se na ovaj način Šešelju pridaje značaj koji on ne zaslužuje”.

Za rezoluciju nije glasao ni bugarski poslanik Angel Džambaki, kao i Tanja Fajon iz Slovenije. Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister osudio je istupe Šešelja, ali je pohvalio Vladu Srbije za njene napore na putu ka EU.

S druge strane, hrvatski poslanik Andrej Plenković direktno je “prozvao” srpski državni vrh:

– U čemu je problem predsedniče Nikoliću, premijeru Vučiću i ministre Dačiću? Da li je ignorisanje politička taktika ili ćutanje znači strah od Šešelja. U interesu evropske budućnosti Srbije, reagujte.

STAO UZ JOSIPOVIĆA, HVALI REZOLICIJE

PODRŽAVAM Ivu Josipovića i njegovu kandidaturu za novi predsednički mandat. Bio sam u kontaktu s njegovim saradnicima, koji su me i podstakli da izdam onakva saopštenja kako bi se Josipović eksponirao kao nacionalista u hrvatskoj javnosti. Josipovića cenim kao i njegovog oca, koji je bio partizan i oficir, pod čijom komandom je streljan veliki broj ustaša, franjevačkih fratara, ali i žene i deca – poručio je Šešelj, tokom uključenja u emisiju “Bujica” na osiječkoj televiziji, i dodao da je ponosan na rezolucije Sabora i EP uperene protiv njega.
Izvor:novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR