Kinezi se uključuju u gradnju obilaznice oko Beograda do Pančeva

0
916
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Vlada Srbije potpisaće danas memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom Sinohidro koji predviđa uključivanje kineskog partnera u gradnju obilaznice oko Beograda do Pančeva.

To je na Ekonomskom forumu Kine i 16 zemlja SEE najavio državni sekretar u Ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trtifunović.

On je rekao da bi ta kineska kompanija trebalo da bude angažovana na završetku obilaznice od Dobanovaca do Bubanj potoka, ali i da nastavi trasu obilaznice do Pančeva, što će uključiti i izgradnju novog mosta na Dunavu.
„Saglasili smo se o tome s kompanijom Sinohidro“, rekao je Trifunović.

On je takođe kazao da se sa kineskim partnerima pregovara o izgradnji nove luke u Beogradu i da se razmatrajhu tri lokacije – ali da se najčešće pominje kao rešenje gradnja nove luke u blizini mosta Zemun Borča. Prema njegovim rečima u infrastrukturno opremanje nove luke bi trebalo uložiti oko 220 miliona evra.

Kada je reč o obilaznici, do sada je izgrađen deo od Batajnice i do Dobanovaca do Straževice, a nedostaje deonica do Bubanj Potoka. Takođe, tu trasu treba završiti u punom profilu autoputa. To je tzv. prvi deo obilaznice, a drugi deo je od Bubanj Potoka do Pančeva.

Trifunović je kazao da bi u prvom kvartalu naredne godine trebalo da budu otvorene i koncesione ponude kineskih firmi za izgradnju dve deonice na Koridoru 11, od Beograda do Obrenovca i od Preljine do Požege.

Prema njegovim rečima, projekti u saobraćajnoj infrastrukturi koji s4e realizuju trenutno u Srbiji vredni su 3,2 milijarde evra.

Predstavnici ministarstava zemalja u regionu su, takođe, istakli da je prioritet izgradnja putne i železničke infrastruktukture i da je to jedna od ključnih pretpostavki za razvoj privrede.

Takođe, svi priželjkuju javno-privatna partnerstva, kao i koncesije, kako bi finansijski pokrili planirane investicije.
Državni sekretar u MInistarstvu privrede Dragan Stevanović je izjavio da je su javno privatna partnerstva veliki potencijal i da postoje dva modela koja predviđa zakon, a to su ugovorni odnos odnosno koncesija ili formiranje zajedničkog preduzeća.

Izvor i foto:Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR