Mesečne karte će pojeftiniti, ukida se pojedinačna karta

0
938
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Gradski prevoz u Beogradu uskoro će za 400.000 građana biti jeftiniji pošto će, između ostalog, pojeftiniti mesečne karte za zaposlene i studente, ali se, s druge strane, uvode četiri kategorije penzionera i za neke od njih će prevoz biti skuplji.

Mesečna karta za zaposlene će umesto 3.275 dinara biti 2.990, odnosno pojeftiniće 285 dinara, dok će povlašćenje kategorije poput studenata, srednjoškolaca, osoba sa invaliditetom…umesto 1.120 plaćati 1.090 dinara mesečno, rečeno je na susretu sa novinarima u Skupštini grada, koji su održali gradonačelnik i gradski menadžer, Siniša Mali i Goran Vesić.

Prema novom tarifnom sistemu, koji će stupiti na snagu 1. februara, ukida se karta za jednu vožnju i postojaće samo vremenska karta koja će važiti 90 minuta i koja će koštati 89 dinara. Do sada je vremenska karta koštala 101 dinar i važila 75 minuta. Pojedinačna karta koštala je 73 dinara.

Kada je reč o penzionerima, Vesić je objasnio da su do sada postojalae dve kategorije – mlađi od 65 godina koji su plaćali 1.120 dinara mesečno i stariji od 65 godina koji su plaćali 407 dinara godišnje.

Sada se, kako je objasnio, penzioneri dele u četiri grupe i svi koji imaju do 10.000 dinara penzije, a u Beogradu ih je oko 12.000, voziće se potpuno besplatno.

Penzioneri sa penzijama od 10.00 do 25.000 dinara i dalje će godišnje plaćati 407 dinara.

Penzioneri čija su primanja od 25.000 do 50.000 mesečno će plaćati 990 dinara, rekao je Vesić, dok će oni sa penzijama većim od 50.000 plaćati 1.495 dinara mesečno, što je polovina mesečne karte za zaposlene.

Kako je istaknuto na sastanku, većina penzionera imaće jeftiniji prevoz ili će ga plaćati isto kao i do sada. Osnovci će i dalje imati besplatan prevoz.

Mali i Vesić su rekli i da penzioneri koji imaju penzije do 25.000 dinara do 31. januara treba da donesu čekove kojima potvrđuju primanja kako bi bili grupisani u kategoriju kojoj pripadaju.

Penzioneri sa više od 25.000 dinara do 1. marta treba da donesu svoje čekove. Inače, ni za jednu kategoriju neće postojati dodatni troškovi za izdavanje novih kartica za prevoz.

Prema novom tarifnom sistemu, dnevna karta koštaće 280 dinara, za tri dana 720, a za pet dana 1.100 dinara.

Vesić je objasnio da će biti moguće kupiti i godišnju kartu za zaposlene, a oni će plaćati 11 meseci odnosno ukupno 32.890 jer će jedan mesec imati besplatno. Isti princip važi i za povlašćene kategorije.

Prema Vesićevim rečima, jedan od benefita je i što će onaj koji uplati 900 dinara na svoju Bus plus karticu dobiti 100 dinara bonusa.
„Rešili smo da definišemo novi tarifni sistem čiji je cilj da poveća pravednost, obezbedi veće prihod gradskom saobraćajnom, kao i veću funkcionalnost“, rekao je Mali .

On je takođe ocenio da trenutni tarifni sistem nije pravedan, te da je cilj da prevoz plaća što više korisnika, pa čak i po nižim cenama.

Upitan zbog čega bi pojeftinjenje od 285 dinara moglo da motiviše više zaposlenih da kupuju mesečne karte, Mali je rekao da to smanjenje iznosi između sedam i osam odsto, te da to nije mala suma.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će biti uspostavljen stabilan sistem gradskog prevoza, nakon čega će ponovo moći da se krene sa ulaganjima u toj oblasti.

Vesić je rekao da je prevoz u Beogradu ubedljivo najjeftiniji u regionu, izuzev Sarajeva, od kojeg prestonica Srbije ima mnogo više linija, kao i da su prilikom izrade sistema, praćena iskustva evropskih gradova koji su snižavanjem cena karata dobili veće prihode.
„Verujemo da će sistem, na kojem je Grad radio više od šest meseci, omogućiti da se obezbede veći prihodi. Verujemo da ćemo imati pravedniji sistem koji će omogućiti da ljudi sličnih prihoda plaćaju sličnu cenu“, rekao je gradski menadžer, ističući da je cilj da se stimuliše kupovina mesečnih karata.

On je najavio da će tokom januara, svim pravnim licima koja posluju na teritoriji grada poslati dopis u kojem će ih obavestiti o promenama tarifnog sistema i benefitima koje nudi, zbog čega očekuje veći odziv firmi u kupovini karata.

(Tanjug)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR