Otpočeli su Dani Meksika u Grockoj

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Dani Meksika u Grockoj otpočeli su radioniocom kulinarstva u okviru programa “KUHINjA SVETA“ u OŠ “Ilija Garašanin“.
Saradnjom Centra za kulturu Grocka i ambasade Meksika u Republici Srbiji, srednjoškolci i mladi iz Grocke upoznali su se sa meksičkom kulturom i nacionalnom kuhinjom.

Predvođeni kuvarem iz ambasade, g-đom Mariom de Andrić (Maria je pre mnogo decenija došla iz Meksika u Srbiju, gde se i udala za izvesnog g-dina Andrića), pripremili su tri tradicionalna jela: flautas, fajitas i sinkronizadas sa čuvenom meksičkom salsom.

Pripremljena hrana degustirana je uz meksičku nacionalnu muziku, nakon čega je publici predstavljen filmski serijal “Duša Meksika” sa epizodama Buđenje Mezoamerike, Pejzaž piramida i Deca sunca, režisera i scenariste Ektora Tahonora.
Serijal se bavi umetnošću, istorijom i kulturom ove zemlje.

Programu su prisustvovali predstavnici ambasade Meksika – otpravnik poslova g-din Kastro, i Jelena Spasojević iz sektora kulture.

Posetioci i zvaničnici su u toku večeri u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka, pogledali postavku izložbe naivne umetnosti Meksika pod nazivom “Amate”. Grupna izložba koja prenosi duh Meksika sastoji se od 28 bojenih crteža rađenih na tradicionalnom amate papiru, koji se danas koristi u naivnom slikarstvu Meksika.

Izložba je otvorena do 27. decembra 2014. godine.

Tekst: Zorica Atić

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.