Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang otvorili “Pupinov most”

0
NextWEB hosting

BEOGRAD – Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali svečano su danas otvorili Pupinov most koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim 10 kilometara.

Dvojica premijera su otvorili most u prisustvu mnogobrojnih građana i zvaničnika.

Već odomaćenog naziva “Kineski”, most preko Dunava koji je dobio ime poznatom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija “Čajna roud and bridž korporejšen”, a deo je Severne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmestiti teretni saobraćaj iz centra grada.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Most ima ukupno šest saobraćajnih traka i pešačko-biciklističke staze sa obe strane mosta.

Beograd je nakon 79 godina, kada je otvoren Pančevački most, dobio drugi most na Dunavu.

Za saobraćaj su otvorene pristupne saobraćajnice od tzv “Lakat krivine” u Zemuna do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom.

Pristupne saobraćajnice će ukupno biti duge 21,6 kilometara i deo od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Otvaranjem Pupinovog mosta put od Zemuna do Borče skraćen je za gotovo 30 kilometara.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeđuju država Srbija i Grad Beograd.

 

Vučić: Ovaj događaj veliča dela, a ne prazne reči

 

Vučić je nakon otvaranja Pupinovog mosta poručio da je ovaj događaj daleko značajniji od svega što su on i njegov kineski kolega uradili u prethodna dva dana, jer ovaj događaj, kako je rekao, veliča dela, a ne prazne reči.

Citirajući nobelovca Ivu Andrića, premijer je kazao da od svega što čovek gradi ništa nije vrednije od mostava, svačiji su, prema svakom jednaki, istrajniji od drugih građevina i ne služe ničem što je zlo.
“I ništa od izrečenog ne može biti istinitije”, poručio je Vučić, koji je prethodno pozvao prisutne da još jednom velikim i srdačnim aplauzom pozdrave premijera Narodne Republike Kine.

Vučić je rekao da mu je velika čast da sa kineskim premijerom otvora most kao prvi poduhvat kineskih graditelja u Evropi ali i trajni spomenik srpsko-kineskog prijteljstva, naglasivši da je most samo početak.
“Nećemo stati, nastavićemo neumorno da gradimo. U 2016. i 2017. godini završićemo više pruga i autoputeva nego bilo koja druga evropska zemlja”, rekao je Vučić.

Veliki deo tih projekata, kako je naveo, Srbija će raditi sa kineskim prijateljima i to će biti “novi putevi i mostovi u budućnosti”.

Građanima Srbije, kazao je, povezivanje je potrebno više od svega, kako bi se premostile sve prepreke i razlike.
“Drugačije se ne bi moglo reči ni za Pupinov most na Dunavu, koje su zajedno izgradile srpske i kineske kompanije. On nije samo građevina, već simbol ljudske težnje da poveže i spoji”, rekao je Vučić i dodao da most povezuje dve obale Dunava, ali i Srbiju i Kinu i učvršćuje dva naroda u prijateljstvu i zajedničkim poduhvatima.

Podsetivši da je most ne predlog građana dobio ime po velikom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu, Vučić je rekao da je narod Srbije na ovaj način vratio samo deo onoga što je od Pupina dobio.

Premijer je zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na stalnoj podršci i pomoći na ostvarenju projekta, kao i predsedniku RS Miloradu Dodiku koji je, kako je naveo, uvek bio uz Srbiju prilikom izgradnje značajnih infrastrukturnih projekata.

Podsetivši da su ugovori o izgradnji mosta potpisani pre više godina i da je odluku donela bivša vlada, Vučić je rekao da je ova vlada završila ono što su oni započeli.
“Zato sam zahvalan i predstavnicima te vlade, bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu, koji je i prisutan na otvaranju”, rekao je Vučić.

On je naveo da želi da gradi zemlju u kojoj će ljudi različitih ideja da se poštuju, a u kojoj će sve vlade da dele istu posvećenost prema blagostanju ljudi.

Tako je i most, rekao je Vučić, znak iskrenog prijateljstva i jedinstva između građana Kine i Srbije i građana Srbije.
“Neka nam je sa srećom i neka most prkosi vremenu koji je pred njim i dugoročno služi interesima našeg naroda. Živela Srbija, živelo prijteljstvo Srbije i Kine”, zaključio je Vučić.

U NAREDNE DVE GODINE VIŠE PRUGA I AUTOPUTEVA

Vučić je poručio da će Srbija i Kina nastaviti neumorno da grade i u naredne dve godine, te da će u Srbiji biti završeno više pruga i autoputeva nego u bilo kojoj drugoj zemlji.
“Nećemo stati, nastavićemo neumorno da gradimo. U 2016. i 2017. godini završićemo više pruga i autoputeva nego bilo koja druga evropska zemlja”, rekao je Vučić, nakon svečanog otvaranja Pupinovog mosta koji spaja Zemun i Borču.

Veliki deo tih projekata, kako je naveo, Srbija će raditi sa kineskim prijateljima i to će biti “novi putevi i mostovi u budućnosti”.

Građanima Srbije, kazao je, povezivanje je potrebno više od svega, kako bi se premostile sve prepreke i razlike.

Inače, tokom održavanja Trećeg samita Kine i zemalja CEE u Beogradu i posete kineskog premijera Li Kećijanga potpisano je 13 sporazuma i memoranduma.

 

Li: Pupinov most plod saradnje dve zemlje i naroda

 

Li Kećijang je rekao da je Pupinov most plod saradnje dve zemlje i naroda i najavio nove infrastrukturne projekte koji će biti realizovani u skladu sa svim evropskim standardima.

Li je nakon otvaranja mosta sa premijerom Srbije precizirao da su tokom izgradnje mosta angažovani radnici i iz Srbije, kineska oprema i podvukao da su svi uložili maksimalne napore da se ovaj porjekat kvalitetno završi i svi oni dali svoj doprinos tome uspehu.

Kinseki premijer je naznačio da je u prethodna tri dana njegovog boravka sa srpskom vladom potpisano više dokumenata među kojima i memorandum o modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta i dodao da je dogovoreno da se taj projekat završi za dve godine.

Kineska strana je, kazao je, spremna je da sarađuje u oblasti infrastrukture i poručio da će projekti biti realizovani u skladu sa zakonima i standardima EU, a to će važiti i kada je reč o finansiranju tih projekata.

Prema njegovim rečima, kineski privrednici će biti podsticani da otvaraju svoje fabrike i pogone duž ove linije koja ide i dalje iz Beograda i iz Budimpešte i ocenio da će ta saradnja biti na uzajamnu korist.

Osvrnuvši se na Samit Kine i zemalja CEE, Kećijang je rekao da je pravi potez bio to što je on održan u Beogradu.
“Napravili smo pravi izbor što smo izabrali Beograd kao mesto za ovaj susret i Srbija će imati sve veću ulogu u nastavku saradnje “16 + 1”, rekao je kineski premijer.

Most, dodao je, neće služiti samo za saobraćaj i komunikaciju građana već predstavlja i most prijateljstva i saradnje dve zemlje koje će unapređivati i ubuduće.

Premijer Kine je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je na ovom mostu, da ga to podseća i na film “Most ” i pesmu iz tog ostvarenja “O bela ćao”, ali je dodao da to nikako ne znači, kao što ta pesma kaže, doviđenja već nastavak druženja sa prijateljima.

 

Građani zahvalni premijeru Vučiću

 

Mostovi spajaju narode i donose napredak, smatraju građani koji su se okupili da bi prisustvovali otvaranju Pupinovog mosta, koji spaja Zemun i Borču i očekuju da će Srbija i Kina nastaviti da realizuje ovakve i slične projekte i ubuduće.

Oni kažu da su se Kinezi pokazali na ovom projektu kao vredni i dobri radnici, a premijera Aleksandra Vučića hvale što je, kako kažu, za kratko vreme ostvario zančajne kontakte koji doprinose razvoju Srbije.

Marko Damnjanović radnik kineske firme CRBC, koja je glavni izvođač, u izjavi Tanjugu, rekao je da je most kvalitetno odrađen, i da su svi koji su radili na njemu ponosni što su bili deo ovog projekta.

Ovaj 27-ogodišnji Beograđanin ističe da će most skratiti put ka Banatu, te dodao da su radnici na mostu viđali kolike su gužve i koliko su se meštani Borče i Krnjače mučili, jer su morali da koriste Pančevački most.

Most će, prema njegovim rečima olakšati život mnogih Beograđana i sve koji dolaze u glavni grad.

Damnjanovihc je izrazio nadu da firma za koju radi početi da pravi i most preko Dunava kod Vinče, a možda i onaj na Adi Huji.
“Radili smo danonoćno, kvalitetno, a ponekad smo ostajali i po dva tri dana. Kada je moralo da se radi nije nam bilo teško”, podvukao je on.

Imao je, ispričao je, odličnu saradnju sa Kinezima sa kojima se lepo sporazumevao, iako nisu znali srpski jezik.
“Sa šefovima smo razgovarali na engleskom, a sa kineskim radnicima pantomimom, ali smo se odlično sporazumevali”, objasnio je.

Građani su posebnu zahvalnost izrazili premijeru Vučiću, koji je, tokom obilaska mosta, u više navrata zastajao i kratko popričao sa njima.
“Hvala premijeru što je uspostavio takve kontakte u svetu. Mnogi nisu verovali da će uspeti, ali on je, kao mlad čovek, za kratko vreme mnogo toga uspeo da uradi”, poručila je jedna sredovečna građanka.

Ona, kao i drugi prisutni građani kažu da premijer Vučić ima “veliko srce” zato što je pomogao da Kinezi dođu u Srbiju da grade, i da “naša država ima mladu snagu na čelu države s kojom ćemo napredovati”.

Pojedini se raduju i što će ovaj most, za koji ističu da je saobraćajnica od ogromnog značaja za Beograd, koja, ističu spaja narode, znatno skratiti put “do Pančevačkog buvljaka”.

Ocenjuju da su Kinezi, koji su radili na ovom projektu, ali i uopšte kineski narod, “mnogo dobri ljudi, vredni, pošteni i radni”, te da sa njima treba nastaviti saradnju.

Pored toga građani ističu da je Kina jedna “velika sila, možda, i prva svetska sila”, i da treba da budemo ponosni što je došla u Srbiju i pokazala veliko srce prema našoj maloj zemlji”.
“Kina je pošten partner u odnosu na neke druge sile koje su prevrtljive. Rusija je sada u problemima kao i mi, ali će se i ona isčupati”, poručuju građani, koji su prilikom dočeka dvojice premijera, u rukama nosili zastave Kine i Srbije.

Građani naglašavaju da most spaja ljude, koridore, skraćuje put, i u ovom slučaju spaja dve prijateljske zemlje.
“Treba mostove i prijateljstva dalje da gradimo”, poruka je građana, koji kažu da čkaju sada most kod Vinče, kao i napredak, ravoj zemlje, kako bi mladi mogli da uživaju u onome što je sada građeno i dalje razvijaju zemlju.

Kineski radnik Tang Šuhaj iz Šangaja, koji je radio četiri meseca na mostu, rekao je Tanjugu da je veoma srećan što je došao u Srbiju, prelepu zemlju.

Ovaj 23-ogodišnjak je kazao da su ljudi u Srbiji mnogo dobri i da ga raduje što je radio na mostu prijateljstva koji povezuje njegov i srpski narod.

Srbija mu se sviđa, kako zbog ljudi, tako i prelepog podneblja.

Tokom boravka u Sbriji, kako kaže, naučio je pojedine srpske reči kao “dobro jutro”, “ja idem” i zna da broji na srpskom.

Stekao je, kaže, i mnoge srpske prijatelje, čije slike čuva i u mobilnom telefonu.

Đorđe i Slavko, kako ističe, su mu najbolji prijatelji u Srbiji.

Upitan za srpske devojke kineski radnik je sa stidnim osmehom opisao da su jako lepe, visoke sa velikim očima.

Foto Tanjug, S. Ilić, Z. Žestić Izvor:Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

five × two =