Putin: Obustavljamo realizaciju „Južnog toka“ jer je EU protiv

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

(Tanjug)

ANKARA – Predsednik Rusije Vladimir Putin, rekao je danas da Rusija ne može da nastavi s projektom izgradnje gasovoda „Južni tok“, jer se Evropska unija tome protivi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin je rekao da Evropska komisija okleva da da „zeleno svetlo“ za projekat snabdevanja južne Evrope gasom preko Bugarske, zaobilazeći Ukrajinu.
„Ako Evropa ne želi da sprovede (projekat) „Južni tok“, onda on neće ni biti sproveden“, rekao je Putin.

„Mislimo da je to protiv ekonomskih interesa Evrope i da će izazvati štetu“, ocenio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Evropska unija vrši pritisak na Bugarsku, koja trećinu svog gasa dobija iz Rusije.
„Ako je Bugarska lišena mogućnosti da se ponaša kao suverena država, pustite je da traži novac za svoj izgubljeni profit od Evropske komisije“, kazao je ruski predsednik.

On je kazao da je projekat „Južni tok“ u fazi kada mora da počne „izgradnja gasovodnog sistema u Crnom moru“, ali da Rusija još nije dobila od Bugarske odobrenje za to.
„Investiranje stotina miliona dolara u gasovod, koji bi morao da se zaustavi na ulazu u bugarske vode je jednostavno apsurdno. Nadam se da to svako razume“, naglasio je Putin.

On je naveo da će Rusija, od početka naredne godine, smanjiti cenu gasa Turskoj za šest odsto i pristao da tu zemlju snabde sa dodatnih tri milijarde kubnih metara gasa.

Prošle godine, 13,7 milijardi kubnih merata gasa dopremljeno je u Tursku putem „Plavog toka“, podsetio je Rojters.

Putin je rekao i da je Rusija potencijalno spremna da izgradi „gasni čvor“ na tursko-grčkoj granici, za snabdevanje Evrope gasom, kako bi kompenzovala gubitak „Južnog toka“.
„Spremni smo ne samo da proširimo „Plavi tok“, već da izgradimo drugi gasovodni sistem, koji će ispunjavati sve veće zahteve turske ekonomije, i ako on bude ocenjen dobro, i dodatni gasni čvor na turskoj teritoriji, u blizini granice s Grčkom, za korisnike iz Južne Evrope“, rekao je predsednik Rusije.

Britanska agencija navodi i da je odluka ruskog „Gasproma“ da obustavi ovaj projekat, očigledna posledica spora izjmeđu Moskve i Zapada zbog Ukrajine.

Izjavu Vladimira Putina da je Rusija primorana da se povuče iz projekta „Južni tok“ zbog nespremnosti EU da podrži projekat i da će protok gasa biti preusmeren drugim korisnicima, prenela je „Rusija danas“.

Prema Putinu, ruski gas biće usmeren u druge regione sveta, što će, između ostalog, biti postignuto kroz promociju i bržu implementaciju projekata, uključujući i tečni prirodni gas.
„Promovisaćemo druga tržišta i Evropa neće dobiti te količine, bar ne od Rusije. Smatramo da to nije u ekonomskom interesu Evrope i da narušava našu saradnju. Ali, to je izbor naših evropskih prijatelja“, rekao je Putin.
Povodom zatvaranja projekta „Južni tok“, ruski ministar energetike Aleksandar Novak, rekao je da je to lična odluka predsednika Putina, preneo je Tas s.

I izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gasproma Aleksej Miler rekao je danas da je projekat izgradnje gasovoda Južni tok mrtav.
„Projekat je otkazan. To je to“, rekao je Miler novinarima u Moskvi, a prenosi agencija Rojters.

„Projekat Južni tok je zatvoren i Gasprom će izgraditi novi gasovod ka Turskoj“, izjavio je Miler.

Novi gasovod ka Turskoj je kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa, uključujući i 14 milijardi kubika, koje će zameniti tranzit kroz Ukrajinu. Gasovod kroz Tursku bi omogućio transport oko 50 milijardi kubika gasa do čvorišta na grčkoj granici, naveo je Miler u saopštenju Gasproma dostavljenom Tanjugu.

Početna tačka za ovaj gasovod će biti kompresorska stanica „Ruskaja“, koja je prvobitno planirana za Južni tok, precizirao je Miler.

Gasprom će formirati novo pravno lice u Rusiji zaduženo za gasovod do Turske, rekao je Miler, posle izjave predsednika Rusije Vladimira Putina u Ankari da „Rusija u aktuelnim uslovima ne može da nastavi sa realizacijom Južnog toka, uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske o gradnji tog gasovoda“.

 

Odličan ruski potez,sačekati zvanično obrazloženje za Južni tok

 

Izjave predsednika Rusije Vladimira Putina i šefa Gasproma Alekseja Milera o otkazivanju gradnje Južnog toka, ako Evropa ne želi taj gasovod, odličan je potez ruske strane da bi se taj projekat realizovao, izjavio je večeras Tanjugu predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić.

On izjave ruskih čelnika vidi kao poruku Evropi: „Ili hoćete, ili nećete Južni tok? Ako hoćete, Rusija je spremna da taj projekat realizuje, a ako nećete, Rusija ima gde da se okrene – saradnji sa Kinom i drugim zemljama“.

Vuletić je ocenio da je reč o taktici ruske strane i da će, kako je rekao, posle Putinove i Milerove izjave, Evropa „kleknuti na kolena i moliti da se Južni tok izgradi, jer je Evropa gladna gasa“.

Vuletić smatra da će Južni tok biti izgrađen, jer je neophodan evropskim potrošačcima i podseća da je samo u prošloj godini porasla tražnja za ruskim gasom u Evropi za 16 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Predsednik srpskog udruženja za gas smatra da je neozbiljan različit odnos i tretman pojedinih zemalja i institucija Evropske unije prema Južnom toku u poređenju sa drugim gasovodima, kao što je gasovod TAP, za koji je odobren izuzetak od Trećeg energetskog paketa.

Odluka Rusije da odustane od Južnog toka sasvim sigurno će pogoditi Srbiju, pogotovo jer ćemo tako ostati bez alternative snabdevanja gasom preko Ukrajine, gde je situacija i dalje „rovita“, a time i bez mogućnosti da se obezbedimo od nove gasne krize, izjavila je večeras Tanjugu urednica Balkanmagazina Jelica Putniković.

Uz to, gradnja gasovoda koji bi išao od Turske ka Evropi da zameni ukrajinski tranzit ruskog gasa, kao i Južni tok, takođe treba da se gradi preko teritorija zemalja koje su članice EU. Dakle, pitanje je da li će i kada biti izgrađen, dodala je Putniković.
„Ako su Rusi ozbiljni sa izjavom da odustaju od Južnog toka, onda je Srbija, pa i Mađarska, na primer, koja je ovih dana i zakone menjala da bi omogućila gradnju ovog gasovoda, izigrana i biće kolaterlana šteta u svađi Brisela i Moskve“, dodala je ona.

Putnikovićeva je ukazala da je Nemačka sebi i svojim zapadnoevropskim susedima obezbedila alternativu za Ukrajinu, izgradivši Severni tok, pa Srbija i balkanske zemlje sada zavise od političke igre moćnika.
„Osim što gubi mogućnost da obezbedi energetsku bezbednost u snabdevanju gasom Srbija, propadanjem projekta Južni tok, gubi investiciju koja je trebalo da uposli deo naše građevinske operative“, rekla je ona i podsetila da je ipak, gradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju deo međudržavnog naftno-gasnog sporazuma Srbije i Rusije, pa treba sačekati zvanično obrazloženje Beogradu iz Moskve.

Predsednik Putin je u Ankari ranije danas izjavio da „uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske, verujemo da u aktuelnim uslovima Rusija ne može da nastavi sa realizacijom ovog projekta“.
„Ako Evropa ne želi da realizuje projekat Južni tok, onda i neće biti realizovan“, rekao je ruski predsednik, aludirajući na nespremnost Evropske komisije da da „zeleno svetlo“ projektu kojim bi se ruski gas dopremao do zemalja južne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu.

Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je „mrtav“, izjavio je potom izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gasproma Aleksej Miler.

„Projekat je otkazan. To je to“, rekao je Miler novinarima u Moskvi. On je najavio i planove Gasproma za izgradnju novog gasovoda ka Turskoj, koje će zameniti tranzit kroz Ukrajinu.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR