SAMO ZA DAME: Za one dane u mesecu postoji novo rešenje

0
968
NextWEB hosting

Zadnjih nekoliko godina i na našem tržištu postoji proizvod namenjen ženama koji nosi naziv menstrualna čašica ili ‘mooncup’. Uprkos tome, vrlo malo žena je koristi iako je, prema mišljenju stručnjaka, čak možda i bolji izbor od uobičajenih higijenskih uložaka i tampona.

NextWEB hosting

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Šta je menstrualna čašica?
Reč je o posudici koja ima oblik zvona, a napravljena je najčešće od silikona ili sličnih materijala koji ne sadrže lateks. Menstrualna čašica stavlja se u vaginu na početku menstruacije kako bi sakupljala krv. Sadržaj se prazni svakih pet do osam sati, posudica se potom opere i opet se stavi u vaginu. Neke žene sadržaj menstrualne čašice moraće prazniti češće, a neke ređe jer to zavisi od obilnosti krvarenja. Pritom, neke vrste menstrualnih čašica mogu se koristiti više puta i to tokom i narednih ciklusa, a neke su namenjene jednokratnoj upotrebi.
Kome je namenjena?
Menstrualnu čašicu koriste žene, ali na različite načine. Naime, izrađuju se u dve veličine. Jedna je namenjena ženama mlađim od 30 godina i koje nisu vaginalno rodile dok je druga namenjena ženama koje su rađale ili su starije od 30 godina.

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Postoje li nuspojave?
Menstrualnu čašicu prilično je jednostavno koristiti, a i ugodna je jer se stapa s vaginalnim zidovima pa žena ni ne oseća prisutnost stranoga tela. Ne smeta pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti i uz nju se možete baviti svim vrstama sporta, uključujući i vodene sportove. Menstrualna čašica ne izaziva nikakvu iritaciju, umetanje se obavlja jednostavno i bezbolno, ali žene koje imaju ginekoloških problema ili još nisu stupile u polne odnose ne bi trebale da je koriste pre nego što se konsultuju sa ginekologom.
Kako se održava?
I održavanje menstrualne čašice prilično je jednostavno. Čisti se uz pomoć vode i sapuna, a izuzetno je važno dobro je isprati da ostaci sapuna ne poremete ravnotežu u materici. Nije loša ideja sterilisirati menstrualnu čašicu pre prvog korišćenja. Pustite je da se prokuva u vodi ne duže od sedam minuta. Tada je potpuno higijenski sigurna za korišćenje.

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Menstrualna čašica / Foto: Profimedia

Je li bolja od tampona i uložaka?
Mnogi na ovo pitanje odgovaraju potvrdno, uključujući i žene koje je koriste. U poređenju sa ulošcima, čašica je bolja jer su manje šanse za razvoj bakterija. Ulošci su idealna podloga za širenje bakterija jer su vlažni i topli. Menstrualne čašice bolje su i od tampona jer ne suše i ne nadražuju vaginu, ali ni ne ostavljaju vlakna. Takođe, zbog raznih hemijskih procesa kojima su podvrgnuti, tamponi utiču na kiselost vagine, a sa čašicama se to ne događa. Pre nego što se odlučite na korićtenje menstrualnih čašica svakako se posavetujte sa svojim ginekologom koji će vam dati sve detaljne informacije.
Izvor:alo.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR