Saobraćaj otežan zbog snega, nove padavine danas

0
1353
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Saobraćaj je pojačanog intenziteta, a sneg, koji je tokom noći padao u većem delu zemlje uslovio je otežan saobraćaj, dok su niske temperature uslovile poledicu, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMS S).

Toko dana i uveče očekuju se obilne snežne padavine, pa se zato upozoravaju vozači i podsećaju da mokri ili snegom i ledom prekriveni kolovozi u velikoj meri povećavaju zaustavni put vozila, smanjuju njegovu stabilnost i zahtevaju pažljivo upravljanje vozilom.

Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.

Svi vozači se podsećaju da su dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica i da je van naseljenog mesta, obavezno posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ će tokom novogodišnjih i božićnih praznika intezivirati rad na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila zbog povećanog saobraćaja na putevima u Srbiji, posebno na autoputevima pod naplatom.

Na domaće učesnike u saobraćaju apeluje se da pripreme tačan iznos putarine radi bržeg prolaska kroz naplatne stanice i da u skladu sa svojim mogućnostima ne koriste popodnevne časove poslednjeg dana praznika za povratak svojim kućama, već da to čine ravnomerno tokom celog dana kako bi se izbegla veća zadržavanja, navedeno je u saopštenju.

 

Zbog snežnih nanosa privremeno zatvoren put prema Elemiru

 

Zbog jakog vetra i snežnih nanosa, privremeno je zatvoren put prema Elemiru, od raskrsnice prema Melencima i Zrenjaninu do Fabrike sintetičkog kaučuka, saopštio je danas Kabinet gradonačelnika Zrenjanina.

Očekuje se da u toku dana ovaj put bude osposobljen za saobraćaj.

Put je zatvoren samo od raskrsnice do FSK, a saobraćaj na magistralnom putu Zrenjanin – Melenci – Kikinda odvija se bez zastoja, naglašava se u saopštenju.

Svi ostali putevi na teritoriji Grada Zrenjanina su prohodni, dodaje se u saopštenju.

 

Neprohodni putevi prema Devićima, Goliji i Kušićima

 

Zbog visine snežnog pokrivča koji je dostigao 50 santimetara, putevi prema Devićima, Goliji i Kušićima su neprohodni, potvrdio je Tanjugu predsednik opštine Uvanjica Milomir Zorić.

On je rekao da na tom području neprestano veje sneg i duva vetar koji dodatno stvara probleme putarima.
„Mašine su prema rasporedu na terenu, rizle i soli ima dovoljno, a svi državni putevi su prohodni“, precizirao je on i dodao da je u gradu Ivanjici visina snežnog pokrivača oko 25 santimetara.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, koji obuhvata Lučane, Čačak, Ivanjicu i Gornji Milanovac, Dragiša Broćić kaže da su svi državni putevi na ovoj teritoriji prohodni.
„Oni se neprestano čiste, ali apelujem na vozače da obavezno koriste zimsku opremu i poštuju propisanu brzinu kretanja“, kazao je on u izjavi Tanjugu.

 

Na Kopaoniku jutros minus 14 i pada jak sneg

 

U Srbiji jutros u mnogim mestima pada sneg, a najhladnije je na Kopaoniku, gde je u šest časova izmereno minus 14 stepeni i gde trenutno pada sneg jakog intenziteta.

Na Crnom Vrhu su izmerena 44, a na Kopaoniku 33 centimetra snega, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sneg umerenog intenziteta trenutno pada u Valjevu, Smederevskoj Palanci, na Zlatiboru i u Kuršumliji.

Slab sneg trenutno pada u Banatskom Karlovcu, Loznici, Beogradu, Kragujevcu, na Crnom Vrhu, u Požegi, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Dimitrovgradu i Vranju.

U Loznici su izmerena 24 centimetra snega, na Zlatiboru 23, Velikom Gradištu 20, Kikindi 19, Valjevu 18, Somboru i Dimitrovgradu 17, Nišu 16, Sjenici 15, a u Novom Sadu, Kruševcu, Leskovcu i Zaječaru 12 centimetara.

Na Paliću je izmereno 11 centimetara snega, u Kikindi, Negotinu i Ćupriji 10, Kragujevcu i Smederevskoj Palanci devet, Kuršumliji osam, Beogradu sedam, Sremskoj Mitrovici i Požegi šest, Banatskom Karlovcu pet, a u Vranju četiri centimetra.

Na Crnom Vrhu i Zlatiboru temperatura vazduha jutros je iznosila minus devet, a u Somboru minus šest stepeni.
U Novom Sadu, Loznici, Sremskoj Mitrovici izmereno je minus pet, a na Paliću, u Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu, Valjevu, Beogradu i Požegi minus četiri stepena.

U Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Kraljevu, Kuršumliji, Ćupriji i Dimitrovgradu izmerena su minus tri stepena.
U Kruševcu, Nišu, Leskovcu i Vranju izmerena su minus dva, Sjenici i Zaječaru minus jedan, a najtoplije je u Negotinu gde je temperatura vazduha iznosila jedan stepen iznad nule.

 

Nanosi snega na pojedinim putevima u Bačkoj

 

Putari na severu Bačke tokom cele noći uklanjali su nanose na pojedinim saobraćajnicama izazvanim jakim vetrom koji je sneg sa njiva naduvavao na puteve.

Kako je Tanjugu rečeno u kompaniji “Vojput”, najkritičnije deonice su od Bačkog Dušanova prema Tornjošu, Novo Orahovo – Tornjoš, od Subotice prema Bačkoj Topoli i dalje ka Staroj Moravici i Pačiru i Telečka – Kljajićevo.

Rukovodilac štaba zimske službe ove kompanije Ivan Sudarević rekao je da su osim kamiona-čistača i grejdera angažovani i utovarivači na odbacivanju snega.

On je precizirao da je put Sombor-Subotica još prohodan, najteže je na deonici od Bajmoka prema Aleksa Šantići i dalje ka Svetozar Miletiću, gde se nalazi dosta mehanizacije, ali je i pored toga sve suženiji profil puta.
“Može se reći da je prohodno svugde, ali izuzetno uzano na nekim mestima koje uspevamo pročistiti, a nakon 15-20 minuta vejavica, mećava, zatrpa” – rekao je tokom noći Sudarević Tanjugu.

Na auto-putu cela širina kolovoza je pročišćena, ali se pojavljuju povremeni snežni nanosi koje ekipe ove kompanije čiste, tako da je kolovoz u celoj širini ili u potpunosti čist ili ima određeni sloj ugaženog snega.
“Na auto-putu prohodnost nije bila nigde ni na koji način ugrožena” – dodao je Sudarević.

Foto Tanjug, J. Pap, ilustracija Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR