Mali: Cene u gradskom prevozu se vraćaju na staro

0
NextWEB hosting

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da cena prevoza za penzionere ostaje kao do sada 407 dinara godišnje, a neće biti umanjena nadoknada za prevoz zaposlenima, kako je to bilo ranije najavljeno novim tarifnim sistemom.

To znači da će većina cena po kojima je do sada plaćan prevoz ostati ista, odnosno novine koje su bile predviđene novim tarifnim sistemom, a koje su vezane za mesečne markice, neće zaživeti.

Takvu odluku je, rekao je Mali, doneo Grad Beograd u dogovoru sa Vladom Srbije.

Iznos od 407 dinara godišnje se odnosi za prevoz penzionera starijih od 65 godina, precizirao je gradonačelnik, a cene se neće menjati ni za studentske markice.
“Cena karata se neće menjati u odnosu na prethodni sistem”, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

On očekuje da na nekoj od narednih sednica vlada donese odluku da zaposlenima u javnim preduzećima i državnim ustanovama u Beogradu poslodavac kupuje mesečnu markicu, a ne isplaćuje novac kao što je to bilo do sada.

Na taj način bi se, kako je ocenio, prihodi GSP-a povećali što treba da omogući da u dužem periodu sistem bude održiv i da se cene na duži rok ne povećavaju.
“Ovo je primer kako Vlada Srbije i lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Beograd, mogu zajedno da rade i štite socijalno ugroženo stanovništvo. Krajem decembra smo predstavili novi tarifni sistem koji ima ekonomsko opravdanje sa stanovništa grada, ali imajući u vidu preporuku vlade i pomoć premijera, uspeli smo da pronađemo način da zaštitimo najugroženije tako da se cene prevoza neće povećavati”, rekao je Mali.

Mali je napomenuo da novine u tarifnom sistemu ostaju kada je reč o vremenskoj karti koja traje 90 minuta, trodnevnoj i petodnevnoj karti ostaju, kao godišnja karta koja će koštati kao 11 mesečnih karata. Pojedinačna karta će, kako je i predviđeno novim tarifnim sistemom, biti ukinuta.
“Cene mesečnih karata vratiće se na stari nivo”, podvukao je gradonačelnik i izrazio nadu da će na duži rok uspeti da se održi takav način funkcionisanja gradskog prevoza. On je apelovao na sve građane da redovno plaćaju karte.

To je, kako je rekao, neophodno da bi se pokrili troškovi funkcionisanja javnog prevoza u Beogradu koji iznose 900 miliona dinara na mesečnom nivou, a prihodi su 760 miliona dinara.

Inače, premijer Srbije Aleksandar Vučić je zatražio juče od gradonačelnika da se ne povećava cena karata za penzionere, kako je to bilo predviđeno novim tarifnim sistemom koji je trebalo da stupi na snagu 1. februara.

Prema tom sistemu, penzioneri koji imaju primanja do 10.000 dinara vozili bi se potpuno besplatno, oni sa penzijom od 10.000 do 25.000 za 407 dinara godišnje.

Penzioneri koji imaju penzije od 25.000 do 50.000 dinara plaćali bi 990 dinara mesečno, a oni sa više od 50.000 – 1.495 dinara mesečno.

PENZIONERI ZADOVOLJNI ODLUKOM GRADA DA SE NE MENJA CENA

Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) zadovoljno je odlukom Grada Beograda da cena prevoza za penzionere ostane ista kao do sada – 407 dinara godišnje, izjavio je danas predsednik tog sindikata Milorad Vujasinović.

On je Tanjugu kazao da su penzioneri zadovoljni što ipak “neće biti oštećeni i plaćati veću cenu karte u gradskom prevozu”.
“Postigli smo ono što smo tražili i dobro je što je ovakva odluka doneta”, kazao je Vujasinović isticući da je je predlog koji je prvobitno dat da se penzioneri dele po kategorijama čime bi plaćali skuplje prevoz bio loš potez sa kojim, dodao je, nisu mogli da se slože.

Predstavnici USPS izrazili su krajem prošle nedelje neslaganje sa odlukom da se za pojedine kategorije penzionera povećaju cene karata gradskog prevoza navodeći da takva odluka nema ni ekonomskog, ni socijalnog opravdanja.

Vujasinović je tada najavio da će predstavnici USPS zatražiti prijem kod gradonačelnika i od gradske skupštine, kao i da očekuju da se što pre preinači odluka o ceni karata za gradski prevoz penzionera i starijih lica.

Predstavnici grada su prilikom predstavljanja novog tarifnog sistema koji je trebalo da zaživi od 1. februara rekli da bi prema tom sistemu penzioneri trebalo da se dele u četiri grupe.

Svi oni sa primanjima do 10.000 dinara penzije, a u Beogradu ih je oko 12.000 predviđeno je da se voze potpuno besplatno, a penzioneri sa penzijama od 10.000 do 25.000 dinara da i dalje godišnje plaćaju 407 dinara.

Bilo je predviđeno da penzioneri čija su primanja od 25.000 do 50.000 mesečno plaćaju 990 dinara, a oni sa penzijama većim od 50.000 da plaćaju 1.495 dinara mesečno.

Foto Tanjug, D. Stanković

IZVOR:Tanjug

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

three × 1 =