Mitrović: Cilj tarifnog sistema spasavanje javnog prevoza, penzioneri zahtevaju novi cenovnik

0
NextWEB hosting

BEOGRAD – Gradska organizacija penzionera Beograda (GOP) uputila je danas zahtev odbornicima Skupštine grada da pripreme novi, pravedniji tarifni sistem gradskog prevoza i da se ograde od postojećeg, “koji ruši civilizacijski dostignuti nivo zaštte starih ljudi”.

GOP zahteva da prenzionerska udruženja budu uključena u donošenje novog cenovnika, za koji smatra da nije moralan, jer su oni koji imaju veće penzije, nekada imali veće plate i izdvajali više za poreze i doprinose Gradu, pa samim tim i prevoznicima.

“Vest da je prevoz za zaposlene jeftiniji, a za četvrtu grupu penzionera čak 44 puta skuplji, prosto vređa, jer zaposlenima cenu prevoza plaća poslodavac, a penzioneri plaćaju sami i zato će ona negativno uticati na standard svakog od njih”, navodi se u zahtevu GOP-a.

To udruženje ističe da je “vrlo providno udvaranje kreatora novog cenovnika i Gradske uprave penzionerima sa primanjima ispod 25.000, jer im to neće nadomestiti 13. penziju, koja im je ukinuta”.

GOP ističe da se sadašnjim tarifnim sistemom nipodaštava Statut Beograda u pogledu zaštite starih i da se uvodi novi sistem vrednosti, izražen usključivo u finansijskim mogućnostima penzionera, što je za svaku osudu.

BEOGRAD – Direktor Direkcije za javni prevoz Beograda Uglješa Mitrović izjavio je danas da je cilj novog tarifnog sistema spasavanje javnog prevoza i da je rešenje da oni građani, koji svakodnevno koriste prevoz, počnu da kupuju mesečne karte.

Javni prevoz je potpuno urušen, jer se milijarda dinara mesečno iz gradske kase dotira gradskom prevozu, a potrošnja goriva na mesečnom nivou je pet miliona litara, rekao je Mitrović u Jutarnjem programu TV Pink.

Mitrović je istakao da je novi tarifni sistem pravedniji od prethodnog, jer je pojevtinjen ogroman broj karata, pa tako penzioneri sa penzijama do 10.000 dinara neće plaćati ništa, a oni koji primaju od 10.000 do 25.000 plaćaće isto, odnosno 407 dinara godišnje.

Oni penzioneri koji imaju penzije od 25.000 do 50.000 dinara plaćaće 990 dinara mesečno, precizirao je Mitrović i najavio da će primena početi od 1. februara.

Penzioneri koji primaju penziju veću od 50.000 dinara plaćaće od 1. marta 1.495 dinara, najavio je Mitrović i dodao da je cilj stabilan prihod i obnova fonda vozila, jer je star više od 10 godina.

On je objasnio da je “bitno da se građani jave na 14 šaltera u Beogradu”, pri čemu ne moraju ni lično dođu, nego mogu i da pošalju nekoga da ostavi ček da bi se to unelo u sistem, jer “nikakvih zamena kartica nema, sve se radi softverski”.

Mitrović je naveo da je po stupanju na dužnost pre godinu dana zatekao situaciju da je šverc u javnom gradskom prevozu iznosio više od 60 odsto, a da je pojačanom kontrolom smanjen broj švercera.

On je istakao da je 200 kontrolora u javnom gradskom prevozu nedovoljno za Beograd i da će zato biti povećan broj komunalnih policajaca kako bi se popravila kontrola.

(Tanjug)

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

1 × 1 =