Naftaši upozoravaju: Srbija će ostati bez TNG-a

0
1054
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Beograd — Porast akciza i sve veća zahvatanja države u cenu tečnog naftnog gasa dovešće do toga da će taj energent nestati sa srpskog tržišta, upozoravaju naftaši.

Kako su naveli iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, država je akcizu na TNG od 2011. do danas povećala za čak 127 odsto, odnosno sa 11,76 dinara po litru na 26,64 dinara za litar.

Sadašnja cena TNG-a je 76,26 dinara, od toga oko 40 dinara ide naftašima, a ostatak pripada državi.

To znači da je državno zahvatanje u ceni TNG-a poraslo na 47,4 odsto, koje država naplaćuje kroz akcize, PDV i naknade za obavezne rezerve.

Zbog sve većeg državnog nameta, potrošnja tog derivata je u prošloj godini opala za čak 13 odsto, a naftaši upozoravaju da bi takav trend, ukoliko se nastavi, doveo do situacije u kojoj ne bi više bilo rentabilno uopšte proizvoditi i prodavati TNG u Srbiji.

Kako su naveli u Udruženju, prag isplativosti korišćenja auto-gasa u odnosu na benzin se dostiže kada je odnos cene TNG-a oko 50 odsto cene benzina. U Srbiji taj odnos je takav da je TNG od benzina jeftiniji tek za trećinu.

Naftaši kažu da je akciza po kilogramu TNG-a u 2013. godini povećana na 30 dinara, naredne na 35, dok je od januara ove godine povećana na 40 dinara.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije su izveli računicu po kojoj gubitak zbog konstantnog rasta akcize iznosi i više stotina miliona evra, ukoliko se uzmu u obzir ugradnja opreme za TNG u oko 300.000 automobila po prosečnoj ceni od skoro 500 evra, ali i ulaganja u razvoj maloprodajne mreže, koja dostižu i 150 miliona evra.

Upozoravaju i da bi povećanje akcize državi moglo da se vrati kao bumerang, jer sa padom potrošnje padaju i prihodi, pa se gubi opravdanost odluke o povećanju akciza.

Smatraju da bi država zbog svih tih razloga, ali i imajući u vidu da je reč o energentu koji je ekološki čistiji od svih ostalih naftnih derivata, mogla da odluku o povećanju akciza preispita.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR