Pogledajte da li zimi treba zagrevati motor automobila pre polaska?

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Zimsko zagrevanje automobila u mestu uobičajen je ritual za mnoge vozače, ali je sa tehničkog aspekta kod većine savremenih vozila – bespotrebno, piše Vašington post.

Kada se temperature spuste ispod nule, kao što je to slučaj poslednjih dana u Srbiji, često ćemo u jutranjim časovima čuti buku koja dolazi od automobila čiji motori rade u leru.

Stručnjaci navode da je u pitanju je stara navika koja datira iz vremena kada su svi automobili imali motore sa karburatorima. Tada je zagrevanje motora na niskim temperaturama vazduha pre pokretanja vozila imalo smisla.

Danas svi noviji modeli imaju elektronsko ubrizgavanja goriva. Senzori mere spoljašnju temperaturu i sistem prilagođava rad motora pa se smatra da je dovoljno da motor radi samo 30-ak sekundi pre polaska.

Nakon toga može se započeti sa vožnjom jer će motor brže dostići radnu temperaturu ako je auto u pokretu, nego kada motor i dalje radi u leru, kažu u američkoj Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA).

Osim buke koja će uznemiravati komšije, za životnu sredinu mnogo su opasniji izduvni gasovi koje automobil ispušta tokom produženog rada motora u mestu.

Američka studija iz 2009. pokazala je da rad automobilskih motora u leru prouzrokuje 1,6% ukupne emisije gasova odgovornih za efekat staklene bašte. To je više od zagađenja koje nastaje radom celokupne čelične industrije u toj zemlji.

Postoji još jedan važan razlog zašto zagrevamo automobil pre polaska. Tokom zime prijatnije nam je da sednemo u toplu kabinu nego da se smrzavamo u vožnji dok se auto ne zagreje.

Iako je period potreban za zagrevanje putničke kabine kod savremenih vozila kraći nego pre, a neki modeli imaju i grejače u sedištima, mnogi od nas i dalje voze starije automobile koji se sporije greju.

Ipak, imajte na umu da bespotreban rad vašeg automobila u leru direktno utiče na kvalitet vazduha koji udišete i da je bolje istrpeti malo hladnoće nego dodatno zagađivati već zagađenu okolinu.

Izvor i foto:b92.net

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR