Pogledajte šta Šešelj na tviteru napisao Kolindi i kako je zapečatio evropski put Srbije

0
NextWEB hosting

ZAGREB – Pobednika na predsedničkim izborima u Hrvatskoj odlučio je jedan Srbin. I to niko drugi do lider Srpske radikalne stranke i četnički vojvoda Vojislav Šešelj.

seseljv6 tjub 650x410 PLAN DOSTOJAN CIA: Ovako je Šešelj zapečatio evropski put Srbije

Povratak Šešelja iz Haškog suda u Srbiju i njegove provokacije hrvatskoj javnosti toliko su digle tenziju u Hrvatskoj da je to dovelo do jačanja desnih snaga. Do Šešljevog povratka kandidat HDZ-a Kolinda Grabor Kitarević nije bila favorit na predsedničkim izborima. Međutim, Šešelj je svojim javljanjima u Hrvatsku televizju, izjavama o ponovnom uspostavljanju Republike Srpske Krajine probudio kod Hrvata najveće strahove iz 90-ih. Uz sve to Šešelj je u svojim nastupima podržavao kandidata levice i dosadašnjeg predsednika Ivu Josipovića.

Upravo to je bio prelomni trenutak kampanje kada je podrška HDZ počela da raste, tvrde brojni hrvatski analitičari. Još po Šešeljevom dolasku u Beograd, poznati hrvatski politikolog, Davor Đenero, isticao je značaj pitanja Šešelja u Hrvatskoj.

Kolinda je pobedila sa tako malom razlikom, od svega nekoliko hiljada glasova, da se slobodno može reći da je baš Šešelj odlučio izbore u Hrvatskoj.

Šta je cilj?

Postavlja se pitanje zašto bi lider SRS želeo dolazak HDZ na vlast?

Odgovor je jednostavan, kandidat HDZ je jasno u kampanji govorila da će sprečiti ulazak Srbije u EU dok ne ispuni uslove koje je postavi Hrvatska. Šešelj je dovođenjem HDZ na vlast u Hrvatsku možda zapečatio „evropsku sudbinu Srbije“, ili je u najmanju ruku otežao posao proevropskoj vlasti u Beogradu.

I sam lider SRS je odmah po objavljivanju izbora čestitao novoj hrvatskoj predsednici.

Izvor: Pravda (Foto: JuTjub)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

two × 2 =