Prepoznate li ga: Odlučivao o životima miliona Jugoslovena (FOTO)

0
785
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sam pomen njegovog imena, nakon gotovo jedne decenije od njegove smrti, i dalje izaziva velike polemike i rasprave širom čitave bivše Jugoslavije.

U pitanju je Slobodan Milošević, političar, pravnik i predsednik republike Srbije (1989 — 1997), i Savezne Republike Jugoslavije (1997—2000).

Milošević (desno) sa majkom i bratom Tomislavom

On je bio jedna od ključnih ličnosti tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991—1995. i tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998 — 1999. Tokom rata na na Kosovu, maja 1999. godine, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je optužnicu protiv Miloševića za zločine protiv čovečnosti.

Optužbe za kršenje običaja rata i Ženevske konvencije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i za genocid u Bosni i Hercegovini dodate su godinu i po dana kasnije.

Foto: Wikipedia

Nakon velikih demonstracija 5. oktobra 2000. godine zbog spornih predsedničkih izbora u septembru te godine, Milošević je priznao poraz. Dana 1. aprila 2001. godine je uhapšen, a 28. juna iste godine je izručen Haškom tribunalu.

Na suđenju Milošević se sam branio.

Umro je nakon 5 godina u zatvoru pedesetak sati pre završetka izvođenja svedoka.

Milošević, koji je bolovao od slabosti srca, visokog krvnog pritiska i dijabetesa nakon što je uhapšen, umro je od srčanog udara.

  • Autor: dnevno.rs
  • Photo: Printscreen/Youtube/Чварков Ђорђе

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR