Užasne scene u azilu za životinje u Zaklopači: Otrovali su mi pse i mačiće!

0
1841
NextWEB hosting
NextWEB hosting

– Izašla sam po hranu, a kad sam se vratila, moje životinje su ležale mrtve po dvorištu. Kreozan je bio na sve strane – priča Šemsa Sulejmanagić, koja brine o preko 70 životinja.

Šemsa sa ljubimcima

Šemsa je pre dva dana počela, zbog nesuglasica s komšijama u Zaklopači, iz svog malog azila da premešta životinje. I kratak odlazak od kuće, bio je dovoljan da neko otruje četiri psa i tri mačeta.
– Ovo je užas! Pojeli su iznutrice sa kreozanom. Jedva sam jednu kucu spasla, brzo sam joj sipala u usta hidrogen i mleko i preživela je, ostali nisu… Sada makar imamo dokaz. Devojka je videla komšiju koji je ovo uradio i nadam se da će sada konačno biti pravde – dodaje Šemsa.

Policija je izvršila uviđaj.
To nije prvi put da joj truju ljubimce. Na vrhu Zaklopače Šemsa živi sama, a životinjama daje sve šta ima. Oko nje su šume i neprijateljski nastrojene komšije, koje, kako kaže, samo prave probleme.
– Kome smetaju psi i mačke, ako ih ne vole, ne moraju da ih ubijaju. Juče sam pronašla jednu dogu na putu, mrtvu. I ona je verovatno stradala od otrova, jer ko zna koliko je bačeno naokolo – priča Šemsa dok nas vodi kroz prihvatilište za životinje koje niko nije želeo.

Šemsu često po povratku kući zatekne kutija puna mačića

Mačke poređane ispred kuće kao po komandi su krenule ka gazdarici. Ubrzo je bojažljivo dotrčao i mršavi crni mešanac. Iza kuće, u pomoćnoj zgradici, u boksovima, smešteni su psi.
– Odem da čistim po kućama, da zaradim za hranu, a kad se vratim u dvorištu me sačeka kutija puna mačića, ili skotna keruša… Ne mogu da ih bacim – kaže Šemsa dok grli mezimce kojima je ona jedino utočište.


Nema stalni dom, jer je iz svakog kraja teraju. Zašto, ni sama ne zna.
– Lako bih da sam sama, ali ne mogu bez njih. A nas niko neće – tiho zaključuje ova humana žena.
Jedan od retkih dobrotvora koji joj pomažu je Petar Branković, koji je svog psa Žuću proletos bezuspešno tražio i preko bilborda.
– Šemsa ima srca za petoro ljudi – rekao nam je Branković, koji je juče Šemsinom malom azilu odneo nekoliko džakova hrane i lekova za životinje.

 

Zakon se ne sprovodi
Krivični Zakon za ubijanje i mučenje životinja predviđa kaznu do jedne godine zatvora, za izazivanje opšte opasnosti do pet godina. Za korišćenje otrova kazna je od šest meseci do pet godina zatvora, a za trovanje hrane ili vode do tri godine zatvora. Problem je u tome što za ta dela gotovo niko nikada ne bude optužen ili osuđen.

Izvor:blic.rs   Foto: D.Goll

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR