Više hiljada penzionera se prijavilo za besplatan prevoz, evo gde možete dostaviti dokumentaciju

0
890
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Više od 14.000 penzionera se prijavilo i predalo ček kako bi ostvarili pravo na besplatan ili povlašećen prevoz, saopštila je danas Gradska uprava.

Prema podacima „Apeksa“, 5. januara to je učinilo njih 5.200, 6. januara 2.420, a 8. januara 6.470 penzionera.

Grad je ponovo pozvao penzionere, čija penzija ne prelazi 25.000 dinara, da dostave original poslednjeg penzionog čeka, kako bi ostvarili pravo na besplatnu ili povlašćenu godišnju kartu za prevoz u iznosu od 407 dinara.

Dokumentaciju umesto penzionera mogu predati i treća lica, a umesto penzionog čeka mogu dostaviti original potvrdu PIO fonda o visini penzije ne stariju od 15 dana.

Na 14 lokacija u gradu penzioneri mogu izvaditi personalizovane karte, a radno vreme je do 20 sati svakog radnog dana, dodaje se u saopštenju.

Predaja dokumentacije može se obaviti na lokacijama: Apeks (u YU Biznis centru, u Tempo centrima na Vilinim vodama bb, na auto-putu za Zagreb 35 i na Obrenovačkom drumu 4, kao i u suterenu Beograđanke), u GSP-u (Deligradska 10, Skenderbegova 47, šalteri 1, 2 ,3 i TC Trg Republike) i na lokacijama Laste na Glavnoj autobuskoj stanici na šalteru 4 i na autobuskim stanicama Mladenovac, Lazarevac, Obrenovac, Sopot i Barajevo.

Godišnja dopuna za penzionere, koji imaju više od 65 godina, određuje se prema visini penzije, tako da godišnju dopunu od 407 dinara plaćaju svi penzioneri koji imaju penziju od 10.000 do 25.000 dinara.

Penzionerske kartice važe za oba tarifna sistema ITS1 i ITS2, odnosno za gradski i prigradski prevoz, osim za liniju Obrenovac Eksres za koju penzioneri koji će plaćati mesečnu dopunu mogu da kupe odgovarajuću dopunu.

Penzioneri koji imaju karticu sa kategorijom P13 (lični penzioneri), P14 (porodični penzioneri) i B1 (lica preko 65 godina) ne treba da vade nove kartice jer će im nakon dostavljanja čeka penzije postojeća kartica biti podešena prema visini penzije prilikom uplate dopune ili nakon očitavanja u vozilu (kod besplatnih kartica).

Ček penzije može da se dostavi na svim prodajnim mestima za izdavanje personalizovanih kartica.

Korisnici inostranih penzija ako ne primaju penziju preko naše banke i nije u dinarima treba da dostave originalnu overenu potvrdu banke o visini penzije u valuti zemlje gde prima penziju i potvrdu iz PIO fonda da ne ostvaruje penziju u Srbiji.

Kad je reč o penzionerima koji imaju i dodatak na penziju (pomoć), njima se obračunava iznos penzije bez dodatka.

Foto  i izvor:Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR