AKCIJA „DA SE RAZUMEMO“: Održan prvi čas obuke znakovnog jezika

0
1156
NextWEB hosting
Po poslednjim podacima, u Srbiji ima oko 160 hiljada gluvih i nagluvih osoba, od kojih je oko 35 hiljada korisnika znakovnog jezika. U Beogradu ima između 8 i 11 hiljada gluvih i nagluvih osoba, od kojih je oko 2 hiljade aktivnih korisnika usluga prevodilačkog servisa i onih koji su uključeni u društvene aktivnosti zajednice gluvih.

U Beogradu je 7. februara 1926. godine osnovana Gradska organizacija gluvih Beograda. To je humanitarna, neprofitna organizacija koju su osnovale gluve osobe. Cilj organizacije je da okuplja gluve osobe. Cilj organizacije je da okuplja gluve osobe sa teritorije grada radi zaštite socijalnih, materijalnih i moralnih prava i bavi se prevazilaženjem komunikacijskih barijera koje nepovoljno utiču na položaj gluvih.
U zajednici gluvih postoje još dva pravna lica u kojima gluve osobe aktivno učestvuju, to su KUD „Radivoje Popović“ i SD „Olimpija“. Prostorija njihovog kluba u Beogradu prepuna je raznih priznanja, diploma, medalja i pehara koje su osvojili njihovi članovi u domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Znakovni jezik je nastao u zajednici gluvih i održava kulturu gluvih.
U Srbiji ne postoji formalno obrazovanje na znakovnom jeziku. U školama za gluvu i nagluvu decu nastava se prati putem oralne metode, a znakovni jezik se uči za vreme školskih odmora od starijih drugova kao i u slobodno vreme koje deca provode zajedno.

Marijana Đukić je tumač srpskog znakovnog jezika, član je Asocijacije tumača srpskog znakovnog jezika i Evropskog foruma tumača i ona će na predstojećoj edukaciji biti predavač. U ima preduzeća „Talking hands“ Marijana se zahvalila Gradskoj opštini Grocka i koordinatoru interresorne komisije Ivanu Kosti koji su prepoznali potrebu za obukom srpskog znakovnog jezika i koliko komunikacijska barijera može da utiče na život gluvih osoba. Naša opština je prva koja se uključila u edukaciju preduzeća i institucija na nivou opštine i omogućila je da se sprovede akcija pod nazivom „DA SE RAZUMEMO“.
Član veća zadužen za kulturu u opštini Grocka Olivera Knežević pozdravila je sve prisutne i u svoje ime i u ime Gradske opštine Grockai i izrazila zahvalnost što prisustvuju ovoj izuzetnoj edukaciji ,koja će našu opštinu svrstati u red opština koji brinu o svojim građanima sa oštećenim sluhom .
-Znanje koje steknete na ovoj obuci unaprediće i približiće opštinu tim ljudima, sve u cilju boljeg razumevanja i saradnje- izjavila Kneževićka.

Željko Vagić pomoćnik direktora JKP „Gročanski komunalac“ obratio se prisutnima ispred ovog preduzeća koje je takođe podržalo ovu akciju.
Ivan Kosta , koordinator Interresorne komisije i zamenik direktora OŠ „Ilija Garašanin“ , koja je takođe uzela učešće u ovoj akciji,pozdravio je saradnju lokalne samouprave i javnihpreduzeća i drago mu je što su uzeli učešće u ovako bitnoj akciji, koja će zaposlenima omogućiti adekvatno korišćenje znakovnog srpskog jezika.
 
Ovoj akciji su se pridružili i prihvatili učešće predstavnici crkvene opštine Grocka, predstavnici Osnovnih škola sa naše opštine, kao i Srednja škola u Grockoj.
10966714_642319225914751_1736702281_n10937664_642319185914755_1542908914_n

Komentari

NextWEB hosting

komentari

POSTAVI ODGOVOR