Besplatni programi za turističke vodiče

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sekretarijat za privredu Grada Beograda obezbedio je besplatne programe za turističke vodiče.

 

U susret 37. Međunarodnom sajmu turizma, koji će se održati od 19. do 22. februara u Beogradu, i obeležavanju Međunarodnog dana turističkih vodiča 21. februara, u glavnom gradu održava se seminar za turističke vodiče, organizuju predavanja i posete koje doprinose podizanju nivoa znanja i kvalitetu prezentacije raznovrsnog nasleđa Beograda.

– Kao doprinos kvalitetu prezentacije Beograda sugrađanima, domaćim posetiocima i stranim turistima, Sekretarijat za privredu omogućio je Udruženju turističkih vodiča Srbije da za vodiče razgledanja u Beogradu i Srbiji realizuje više besplatnih programa, poput razgledanja gradskih zdanja, istorijskih kuća i legata i drugih prostora. Vodiči će tokom februara biti u prilici da obiđu izložbene postavke u Narodnoj banci Srbije, Dom Narodne skupštine Republike Srbije, Dom Jevrema Grujića i mnoge druge prostore, a saradnja sa udruženjem nastaviće se tokom čitave godine – rekla je Tijana Maljković, gradska sekretarka za privredu.

Program razgledanja počeo je u nedelju obilaskom zdanja Starog dvora i Tašmajdana. Grad je otvorio vrata svoga zdanja za dve grupe od preko 70 turističkih vodiča, koji su obišli svečanu salu, Crveni i Žuti salon i druge reprezentativne prostore. Podsetili su se i istorije Beograda vezane za ovo zdanje, dinastije Karađorđevića i Obrenovića i pogledali izložbene postavke Muzeja grada, priznanja i poklone koje je grad dobio.

U Tašmajdanskom parku vodiči su imali priliku da obiđu Republički seizmološki zavod i da od čelnika ove ustanove čuju priču o jednoj od najstarijih tog tipa na Balkanu, da saznaju kako su se nekad pratili zemljotresi a kako ta služba radi sada, pogledaju stare instrumente, dragoceno industrijsko nasleđe, koji su još uvek u funkciji i na koje su ponosni. Vodiči su upoznati i sa industrijskim nasleđem i objektima u Beogradu, kao i sa podzemnim prostorima ispod Taša, nekadašnjem kamenolomu, prirodnoj pećini iz koje se vadila šalitra, prostoru koji su Nemci izgradili tokom Drugog svetskog rata, o burnoj istoriji ovog dela grada i drugo. Dobili su i odgovor otkud spomenik Miloradu Paviću u Tašmajdanskom parku i saznali nešto više o samom književniku, Legatu Milorada Pavića i prvom izdanju „Hazarskog rečnika“ od pre trideset godina.

Tradicionalno, turistički vodiči obeležavaju Međunarodni dan turističkih vodiča 21. februar, tako što poklanjaju besplatna razgledanja na srpskom i stranim jezicima, što će ove godine realizovati u saradnji sa Sekretarijatom za privredu.

(studioB)

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR