Kakav je odnos stanovnika Grocke prema kulturi?

0
965
NextWEB hosting
NextWEB hosting

TRIBINA: „Kakav je vaš odnos prema kulturi?“

Bioskope, pozorišta, muzeje, galerije, predavanja i književne večeri posećuje malo ljudi iz Grocke, ali to se ne može reći za crkve, manastire i sportske događaje, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Kako provode slobodno vreme stanovnici Grocke, koliko često posećuju kulturna dešavanja i institucije kulture, šta čitaju i kojim stvaralaštvom se bave, koje vrednosti cene, na šta se žale i koji ih problemi muče kada je kultura u pitanju, saznaćete na predstojećoj tribini u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Tribina „Stevan Majstorović“, „Kakav je vaš odnos prema kulturi?“ – istraživanje ponašanja i stavova građana opštine Grocka o kulturi – četvrtak, 26. februar u 12h, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd).
Učestvuju:
Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka;
Prvoslav Plavšić, glavni istraživač;
Bojan Milosavljević, koordinator istraživanja.

Rezultati istraživanja nam otkrivaju i u kojoj bi zemlji Gročani voleli da žive, čiju kulturu najviše cene, da li su im važniji garderoba, kozmetika, cigarete ili kulturni događaji…

Tokom 2014. godine Centar za kulturu Grocka (ustanova kulture grada Beograda) sproveo je istraživanje o stavovima i odnosu građana te opštine prema kulturi. Cilj istraživanja bio je prikupljanje i analiza podataka sa terena za potrebe izrade strategija, planova rada i osmišljavanje programske koncepcije Centra za kulturu Grocka. Trebalo je utvrditi kakav je odnos stanovnika Grocke prema oblasti kulture; kakvi su njihovi stavovi o kulturnoj ponudi na teritoriji opštine; kakva je informisanost građana o aktivnostima i programima Centra za kulturu.

Ovakve vrsta istraživanja se retko sprovode i autori studije se nadaju da će doprineti pokretanju sličnih akcija i u drugim beogradskim opštinama. „Nema kompleksnije pojave od kulture ni izazovnijeg posla od njenog istraživanja. To još više važi u vremenima velikih promena, kriza, sukoba, tranzicije, nezaposlenosti“, naglašavaju oni u uvodu studije.

odnos prema kulturi

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR