MUP UPOZORAVA: Prevarama preko interneta firme oštećene za stotine hiljada evra

0
860
NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je danas privredne subjekte u Srbiji da se sve češće dešavaju internet prevare, u kojima pojedinci presreću njihovu elektronsku poštu sa poslovnim partnerima u inostranstvu, otvaraju lažne naloge za električnu poštu, a da je na ovaj način došlo do imovinske štete u iznosu od više stotina hiljada evra na štetu naših privrednih subjekata.

„Izvršioci krivičnih dela prevare, presreću elektronske poruke, koje se razmenjuju između privrednih subjekata sa teritorije Srbije sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, gde se, u odnosu na pravi elektronski nalog koji koristi strana kompanija, menjaju slovni ili brojčani karakteri, što je teško uočljivo ukoliko se komunikacija odvija svakodnevno“, naveo je MUP.

U saopštenju se naglašava i da izvršioci tog krivičnog dela maskiraju pravu elektronsku adresu, a potom se, zloupotrebom komunikacije, lažno predstavljaju kao predstavnici strane kompanije, sa kojom pravni subjekat iz naše države već ima poslovnu saradnju i najčešće se, nakon stvarnog ugovorenog posla, u takvim porukama šalju lažne profakture za uplatu, koje su uobičajene za poslovnu saradnju sa već poznatom kompanijom u inostranstvu, ali su u njima promenjene instrukcije za plaćanje.
„Na opisani način se privredni subjekti dovode u zabludu da vlasnicima računa, koji su navedeni u tim instrukcijama, a koji su zapravo izvršioci krivičnog dela, uplate novac na svoju štetu“, ističe se u saopštenju.

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala savetuje privrednim subjektima da budu oprezni pri vršenju transakcija, posebno u slučajevima neočekivanih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcija za uplate koje se šalju putem elektronske pošte i interneta od strane partnera iz inostranstva.

„U takvim slučajevima, najbolje je proveriti ispravnost podataka nekim drugim putem, kao što je na na primer pozivanje telefonom ili drugim sredstvima komunikacije na kontakte koji su korišćeni u predhodnom periodu (pre slanja poruke čija se istinitost proverava)“, stoji u saopštenju.

MUP navodi i da izvršioci ovih krivičnih dela, u računare oštećenih šire zlonamerne računarske programe-viruse, poznatije kao „ransomware“.

Foto Tanjug, O. Toskić, ilustracija

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR