Strani arheolozi tvrde – U Vinči je najstarija metalurgija na svetu

0
Arheolosko nalaziste Vinča
Arheolosko nalaziste Vinča

NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Na najvećem kongresu arheologa na svetu, održanom u Vankuveru 2008, prvi put su predstavljeni rezultati istraživanja koji potvrđuju da je Vinčanska kultura sa prostora Balkana jedna od tehnološki najnaprednijih praistorijskih kultura Evrope, saopštila je danas Egzit fondacija.

Ove rezultate prezentovao je internacionalni tim vodećih svetskih eksperata iz oblasti arheoloških nauka iz Velike Britanije i Nemačke, sa učešćem i tima iz Srbije, koji tvrde da najranija metalurgija bakra u Evropi potiče sa Vinčanskog lokaliteta Belovode u istočnoj Srbiji i datira još sa kraja 6. milenijuma pre nove ere.

Najstariji primer topjenja bakra u Evropi

Radi se zapravo o najstarijem arheološkom dokazu o topljenju bakra u Evropi, koji je najranije dokumentovan nalaz i u svetu.

Razvoj tehnologije prerade ruda i uspostavljanje primarne kontrole nad resursima metala smatra se odlikom naprednog društva i označava period njegovog ubrzanog razvoja ka prvim državnim strukturama u kasnijim periodima.

Rezultate su potvrdile vodeće strane laboratorije u Britaniji (Centar za arheološku nauku Instituta za arheologiju na Univerzitetskom koledžu London i Oksfordska laboratorija za materijale) i Nemačkoj (Centar za arheometriju u Manhajmu), koje su sada stavljene na raspolaganje za dalja istraživanja.

Napredno društvo na Balkanu u šestom milenijum pre nove re

Dosadašnje shvatanje o razvoju prvih civilizacija i kompleksnih društava se ovim rezultatima menja i dopunjuje novim poglavljem o značaju Balkana i specifičnoj ulozi koju su ovi prostori imali u formiranju evropske kulture.

Dokaz o postojanju naprednog društva na Balkanu u 6. milenijumu pre nove ere baca novo svetlo na teorije o razvoju prvih civilizacija isključivo na Bliskom Istoku, jer se do sada smatralo da najraniji dokazi o razvoju metalurgije mogu da potiču samo sa prostora „Plodnog polumeseca“.

Međutim, granica do koje su se prostirale najnaprednije civilizacije je ovim istraživanjem pomerena na Balkan, do obale Dunava.

Otkriće da je Vinčanska kultura poznavala napredne tehnologije prerade metala u isto vreme kad i bliskoistočne kulture, pobudilo je pažnju najpoznatijih svetskih univerziteta, koji su sada zainteresovani za učešće u projektu istraživanja u Srbiji.

rtv.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR