Коњички клуб из Гроцке у модерној бајци Витез феста 2015.

0
NextWEB hosting

”Витез фест 2015” под слоганом ”Клинци и клинцезе, постаните принчеви и принцезе” одржан је на великe православнe празникe Врбица и Цвети, 4. и 5. априла на Београдској тврђави.
А зна се, где су принчеви и принцезе, ту су и витезови, а такође и – коњи.
У оквиру овогодишње модерне бајке коју Краљевски ред витезова са партнерима организује од 2004. године, учествовао је и коњички клуб Urban Cowboy из Гроцке.
И то на позив правог принца!

Млади принц Михаило Карађорђевић је поштовалац клуба из Гроцке и велики љубитељ коњичког спорта и племенитих четвороножаца који су, уз псе, стотинама година били најбољи човекови пријатељи. О томе најбоље сведочи историјат породице Паунић, која је у Гроцкој насељена преко 500 година и одувек је имала коње. На Калемегдану су током Витез феста боравила чак два српска принца: браћа Михаило и Ђорђе Карађорђевић, чиме је модерна бајка о урбаним принчевима и принцезама добила нову димензију.

Принчевом позиву се Ненад Паунић, власник клуба, одазвао како и доликује: са 4 коња, породицом и 8 чланова клуба међу којима су биле и четири даме, и комплетним декором за демострацију коњичког спорта и историјата коњарства посетиоцима Витез феста. Могла су се видети стара запрежна кола, наковањ и алат за поткивање, бале сена, бурићи, седла, етно детаљи, плуг, рало, разноврсна опрема за коње… И ко год је пожелео, могао је јахати коње потпуно бесплатно. Ову прилику су у великом броју искористили управо најмлађи посетиоци, јер су квотер коњи из Urban Cowboy-а врло питоме нарави. Уз коње и јахаче се све време врзмала керуша Судбина, прави каубојски пас до најситније коске веран свом газди, пас који са коњима спава и од њих се не одваја.

Међу витешким надметањима, уметничким програмима, концертима, округлим столовима и презентацијама, своје заслужно место са програмом јахања, гађања луком и стрелом и демонстрацијом старих заната нашао је и клуб из Гроцке.
Јахање и стреличарство су опробали многи, међу њима и група извиђача који не пропуштају овај врхунски догађај за младе истраживаче и љубитеље природе. Али, за све очевице једнако као и за екипе СтБ и РТС-а, потпуна атракција било је поткивање коња, као део демонстрације старих заната. Ову вештину, неопходну сваком озбиљном коњару, приказао је власник клуба лично,а риђа кобила која је послушно сарађивала добила је за кратко време све четири нове потковице.

Након два дана боравка на тврђави, наши коњари вратили су се у коњички клуб у Гроцкој, још једном потврдивши својом појавом и учешћем на Витез фесту мишљење многих да је Гроцка бисер Београда који крије бројне занимљивости и лепоте.

Текст: Зорица Атић
Фото: Коњички клуб „Urban Cowboy“ и чета извиђача “Илија Гарашанин”

11075233_1021015967927928_282120129085986370_o5

izv3

izv5

12

7

5

13

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

14 − 9 =