MANASTIR RAJINOVAC: Ikona Presvete Bogorodice Rajinovačke ispunjava želju za potomstvom

0
1605
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Najvećim blagom manastira Rajinovac, koji je udaljen pet kilometara od Grocke, smatra se čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Rajinovačke.

POVEZANE VESTI:

Manastir Rajinovac i čudotvorna ikona Bogorodica Rajinovačka za neplodnost i dobijanje dece

Manastir Rajinovac

Manastir Rajinovac, Foto: RAS

Ovoj relikviji vernici pristupaju sa molitvom da dobiju porod. Česta su svedočenja žena kojima je nakon celivanja molitve ispunjenja želja da postanu majke.

„Poklonila sam se Bogorodici i celivala je. Ubrzo sam osetila smirenje. Zatim sam zamolila da mi se očita molitva za dobijanje dece. Posle nepunih godinu dana moj dom je ispunila radost zbog rođenja sina“, svedoči jedna od poklonica manastira. Veruje se, takođe, da nerotkinje koje prespavaju u manastiru dobiju decu, a vodi sa obližnjeg izvora pripisuju se isceliteljske moći.

Krili mošti Stefana Prvovenčanog

U burnim vremenima manastir je nekoliko puta rušen i onda dizan iz pepela. Oberknez Stevan Andrejević Palalija je 1793. rukovodio opsežnom obnovom. U vreme ovih radova u svetinji su od Turaka brižljivo skrivane mošti kralja Stefana Prvovenčanog, koje je studenički arhimandrit Gerasim vraćao iz Srema. Druga velika obnova odigrala se u periodu od 1833. do 1839, kada je preduzimljivi knez Miloš Obrenović izdao nalog za sakupljanje priloga. Imajući u vidu njegovu maksimu: „Ja sam ti knez i vrhovni gospodar, pa ako ‘oćeš – ‘oćeš, a ako nećeš, opet ‘oćeš‘“, ne iznenađuje podatak da je restauracija uspešno okončana.

Rajinovac je čuven po tome što je u njemu svake godine o Maloj Gospojini službu vršio patrijarh srpski Pavle. Čovek koga su zbog blagosti i mudrosti prozvali živim svecem do svetilišta je dolazio gradskim autobusom, a potom pešačio dva kilometra do odredišta. Manastir sa crkvom posvećenom rođenju Bogorodice smešten je u selu Begaljica.

Prvi put se pominje u turskom popisu iz 1528. kao Manastir Sveti Rajko. Legenda kaže da je, nekada davno, kod nekog bogataša Bugarčića u Begaljici služio momak iz Bosne po imenu Raja. Kad je odslužio svoje, Bugarčić mu pošteno isplati zarađenu količinu dukata. Raja krene svojoj kući, ali kod izvora sačekaju Bugarčićevi sinovi, ubiju ga, novac pokupe, a sirotog Raju zatrpaju kladama. Posle dve godine pronađu ga čobani i prijave gazdi.

Manastir Rajinovac

Manastir Rajinovac, Foto: P. Marković

Gazda prepozna svoga bivšeg slugu Raju, i doseti se da su ga ubili njegovi sinovi, jer je jedan već bio sišao s uma, a i drugi je ozbiljno bolestan. Da bi okajao greh koji su njegovi sinovi počinili, Bugarčić za istu toliku sumu dukata, koliko nekada beše isplatio Raji, na svome imanju, nedaleko od izvora gde je Raja ubijen, podigne malu crkvu, Raji za dušu – sebi za spasenje. U narodu se govorilo da je crkvu podigao Rajin novac, odakle potiče naziv Rajinovac.

Manastir Rajinovac

Manastir Rajinovac, Foto: P. Marković

Izvor:alo.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR