Дани европске баштине у Гроцкој: Изложба „ТОКОВИ ТРАДИЦИЈЕ“ у Ранчићевој кући

0
2032
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Позивамо Вас да у петак 25. септембра у 18. часова присуствујете отварању тематске изложбе под називом „Токови традиције“ у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.

Приликом отварања изложбе биће речи о народном неимарству Гроцке, занатска радионица „Кири“ представиће народне ношње Србије са посебним освртом на варошку ношњу карактеристичну за Гроцку, док ће грнчарска радња „Стари занат“ представити традицију грнчарског заната. Програм обухвата традиционалну трпезу коју ће за ову прилику приредити Удружење „Жене Бегаљице“, интерпретацију народне поезије ученика ОШ „Илија Гарашанин“ и наступ КУД „Стеван Штрбац“ који ће извести фолклорну минијатуру под називом „Народни обичаји Шумадије“, илуструјући нематеријалну културну баштину српског народа.

„Изложба „Токови традиције“ у Ранчићевој кући, аутентичном амбијенту старе варошке куће с почетка 19. века са огњиштем, тремом и доксатом, посвећена је теми овогодишње манифестације. Уз бројне предмете свакодневне намене са локалног поднебља – покућство, вез, ручно ткање, грнчарске производе, народну ношњу Србије са освртом на варошку ношњу карактеристичну за Гроцку, поставка смештена у ревитализовано здање народног неимарства илуструје некадашњи начин живота и старе занате.
Концепт изложбе обухвата опремљен амбијент традиционалне „собе“, уз представљање данашњих занатских ручно израђених производа праћених дечијом ликовном интерпретацијом традиционалне шаре – орнамента. Сабрано је богатство народне традиције овог поднебља, уз осврт на примену и присутност старих заната у савременом добу.
Занати као материјални израз народне традиције, пред потпуним су гашењем у савременом друштву масовне производње и потрошње. Како би се очували и одржали, неопходно је њихово познавање и разумевање, а потом сагледавање у оквирима 21. века, и то као уметничког, економског и културног производа. У насељима данашње општине Гроцка, чије се постојање мери вековима, активна су удружења, културно уметничка друштва, појединци и занатске радње која то чине, и свој рад успешно посвећују породичним занатима, очувању народне традиције и заштити културне баштине. Без њих ова изложба не би била могућа“ , наводи у уводној речи каталога Зорица Атић, историчарка уметности.

ГО Гроцка и Центар за културу Гроцка тематску изложбу „Токови традиције“ посвећену манифестацији „Дани европске баштине“ и традиционалним занатима, реализују у сарадњи са Удружењем „Жене Бегаљице“ из Бегаљице, ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, КУД „Стеван Штрбац“ из Врчина, занатском радионицом за израду народних ношњи и опанака „Кири“ из Калуђерице и грнчарском радњом „Стари занат“ из Болеча.

Добро дошли!

Tokovi tradicije, pozivnica

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR