Vesić: U narednih nekoliko dana prvi nacrt novog statuta grada

0
837
Vesić
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Gradske opštine će u narednih sedam do deset dana imati sastanak u Skupštini  Beograda, kada će dati svoje predloge šta je od nadležnosti grada neophodno vratiti opštinama, a šta je potrebno centralizovati, rekao je gradski menadžer Goran Vesić za Beoinfo nakon druge sednice Komisije za izmenu Statuta grada.

Potom će, dodao je Vesić, biti održana sednica Komisije za izmenu statuta, kada ćemo izaći sa predlogom novog statuta koji bi trebalo da obezbedi da Beograd bude više decentralizovan i da skladnije funkcioniše kao celina, kako bi građani mogli da završavaju poslove tamo gde to najbrže mogu da urade.

– Suštinska izmena se nalazi u članu 6. i on omogućava da Grad Beograd može da prenese određene poverene nadležnosti, koje je dobio od republike, gradskim opštinama. To će omogućiti da u izradi statuta napravimo suštinski korak napred  i obezbedimo suštinsku decentralizaciju grada. Osim toga, dogovoreno je da se grad podeli na dve zone, gradsku i prigradsku. Gradsku zonu će činiti deset, a prigradsku sedam opština. Te dve zone će imati različite nivoe decentralizacije. Opštine u prigradskoj zoni će biti više decentralizovane, dok će one u gradskoj biti manje, ali će i one imati veće nadležnosti nego što su imale do sada. Na taj način je napravljen suštinski pomak ka izradi statuta – precizirao je Vesić.

Osim toga, naveo je gradski menadžer, biće smanjen broj odbornika u Skupštini grada.

– Dakle, Grad Beograd će imati 65 odbornika, tako da će proporcionalno biti smanjen broj odbornika i članova veća u skupštinama opština.  Samo po tom osnovu u gradu i gradskim opštinama će biti gotovo 300 funkcionera manje, što će i dovesti do smanjenja troškova. Naš cilj je da za sedam do deset dana izađemo sa prvim nacrtom novog statuta, a nakon toga će uslediti javna rasprava kako bismo do kraja godine, istovremeno kada se budu usvojili Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o glavnom gradu, izašli sa predlogom novog statuta – naglasio je Vesić i dodao da bi tako Grad Beograd sledeću godinu dočekao sa novim statutom, koji će biti suštinski iskorak napred.

Prema njegovim rečima, članovi komisije su danas obavešteni o toku razgovora sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samopuravu i drugim resornim ministarstvima, a u vezi sa izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o glavnom gradu, kao i drugih pratećih resornih zakona. Obavestili smo ih, dodao je Vesić, i o tome kakvi su dogovori postignuti, šta je sadržina tih zakona i kakve će izmene biti u njemu.

Izxvor:beoinfo

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR