Pazi, snima se: Grocka u emisiji „Beograd za početnike“

0
1712
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Grocku je u ponedeljak 19. oktobra posetila snimateljska ekipa emisije „Beograd za početnike“ televizije StudioB. Tema emisije, koja je svojevrsni TV vodič kroz lepote, kulturu i istoriju Beograda, i ujedno razlog za dolazak autorke emisije Smiljane Popov u Grocku, bile su kulturne znamenitosti i istorijske zanimljivosti stare varošice kraj Beograda.
Inspiracija za naziv serijala je prvi književni bedeker o Beogradu, „Beograd za početnike“ novinara i esejiste Bogdana Tirnanića, koji priča o beogradskim bioskopima, ljudima, knjigama, kafanama i ostalim značajnim mestima susretanja.

Iako su došli pripremljeni, bili su zatečeni obiljem materijala za emisiju- lepotom panorama, bogatstvom priča, detalja, kao i spomenika kulture iz istorije i života varošice. Snimatelju Velji nije bilo teško da zaviruje u dvorišta i skrivene ćoškove, pa ni da vozeći se u gepeku automobila kamerom zabeleži duh i atmosferu lepe varošice na Dunavu.

U Grockoj su proveli čitav dan, obišavši svaki korak Gročanske čaršije, zaštićene ambijentalne celine u Grockoj, i brojne pojedinačne kuće – zaštićene spomenike kulture i narodnog neimarstva, među kojima Karapešićevu kuću, Nišlićevu kuću, Savića mehanu, Apoostolovićevu kuću, Rančićevu kuću, Vlajkovićevu kuću…
Kao i ostali posetioci, i televizijski gosti iz Beograda bili su zatečeni lepotom pogleda na Dunav i krovove Grocke sa Aginog brda na kome se nalazi restoran Vinogradi.

Pred spomen-bistom preko puta crkve Sv. Trojice ispričali smo priču o zanamenitom Gročaninu Iliji Garašaninu, i udelu porodice Garašanin u razvoju varošice početkom 19. veka, a snimateljska ekipa je razgovarala i sa Predragom Zmajem Jankovićem, današnjim znamenitim Gročaninom, pojedincem čiji su napori nagrađeni poverenjem i poštovanjem komšija i sugrađana.

Ni povremena kiša nije omela istraživački put i nastajanje bogate dokumentarne priče.
Predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović obradovao je Gročane najavom radova na uređenju trotoara i ulice u okviru zaštićene ambijentalne celine „Gročanska čaršija“, na potezu od crkve ka pijaci, a sagovornici i vodiči kroz čarobnu istoriju Grocke čije se blago preliva u savremeno doba bili su Zoran Srdanović, Zorica Atić, i Predrag Zmaj Janković.
Emitovanje emisije očekuje se početkom novembra meseca.

DSC_0026DSC_0044

IMG_566010382639_10207002295079545_1799163981839397351_n

IMG_56521

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR