Odbornici grada Beograda sutra o porezu na imovinu, vodovodu, trafikama

0
1011
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Skupština grada raspravljaće sutra o planu prema kojem bi sva domaćinstva na teritoriji Beograda do 2025. godine trebalo da dobiju priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a biće reči i o visini stope poreza na imovinu za 2016. godinu.

BEOGRAD – Skupština grada raspravljaće sutra o planu prema kojem bi sva domaćinstva na teritoriji Beograda do 2025. godine trebalo da dobiju priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, a biće reči i o visini stope poreza na imovinu za 2016. godinu.

Na sednici koju je sazvao predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, odbornici će razmatrati Strateški plan razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalisanja naselja na široj teritoriji grada, koji podrazumeva period realizacije od 2015. do 2025. godine.

Nikodijević je rekao Tanjugu, govoreći o tom planu, da trećina grada nema rešeno pitanje kanalizacije, što je akutni problem prigradskih opština, kao i da pitanje kanalizacije nije rešeno ni u svim centralnim opštinama, pa te probleme imaju i delovi Savskog venca, Vračara, Starog grada i Zvezdare.

Kako je dodao, za projekte izgradnje kanalizacione i vodovodne mreže i za pokrivenost celog grada potrebno je 575 miliona evra, koji će biti obezbeđeni iz sredstava grada i iz predpristupnih fondova EU.

Kako je saopštila Gradska uprava, odbornici će razmatrati i izmene i dopune odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji grada za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i dopune odluke o visini stope poreza na imovinu i o visini stope amortizacije za utvrđivanje poreza na imovinu.

Olakšice bi trebalo da osete svi Beograđani koji u vlasništvu imaju starije stanove ili kuće.

Izmenom Odluke o visini stope amortizacije, povećana je godišnja stopa amortizacije sa 0,8 na jedan odsto, koliko može maksimalno iznositi po zakonu, za objekte obveznika koji ne vode poslovne knjige – fizička lica.

Maksimalno ukupno umanjenje poreske osnovice po osnovu amortizacije ostaje 40 odsto, koliko je i propisano Zakonom o porezima na imovinu.

Takođe, izmenom granica pojedinih zona žitelji delova Čukarice, Novog Beograda, Zvezdare i Surčina ubuduće će biti u niže rangiranoj zoni i plaćati manji porez na imovinu.

Na dnevnom redu 23. po redu sednice Skupštine grada, naći će se nekoliko predloga o izradi planova detaljne regulacije, ali i izmene odluke o postavljanju privremenih objekata, tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata, čime će biti uvojeni standardi koji propisuju novi izgled kioska u prestonici, ispred kojih ubuduće neće moći da stoje frižideri za sledoled i piće.

Tri centralne opštine – Savski venac, Vračar i Stari grad tu odluku će morati da sprovedu do kraja sledeće godine, a ostalim opštinama se ostavlja rok do kraja 2018.

Pred odbornicima će se naći i Predlog programa zaštite životne sredine, kao i Predlog odluke o načinu, kriterijumima i merilima za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju i sufinansiraju iz gradskog budžeta.

Na sednici će biti reči i o davanju saglasnosti na zaključivanje ugovora o prenosu udela Udruženja Mreže održivog razvoja na Grad u Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije Beograd.

Kako je najavljeno, biće reči i o izmeni osnivačkog akta Turističke organizacije Beograda i o promeni oblika organizovanja „Veterine Beograd“ iz ustanove u javno komunalno preduzeće i imenovanju Budimira Grubića u v.d. direktora „Veterine“.

Odbornici će razmatrati Informaciju o završenim radovima na sistemu za navodnjavanje obradivog poljoprivrednog zemljišta na području opštine Grocka.

Po skraćenom postupku, odlučivaće se o razrešenju i imenovanju članova upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, članova školskih odbora u pojedinim osnovnim i srednjim čkolama, kao i razrešenju i imenovanju člana Gradske izborne komisije.

Kao informativni materijal, odbornicima će biti dostavljen Izveštaj o ostvarenim prihodima i primanjima i rashodima i izdacima budžeta Grada od 1. januara do 30. septembra 2015. godine.

Izvor: TANJUG foto: ilustracija

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR