Unesko: Velika pobeda Srbije, Kosovo nije primljeno

0
999
FILE - In this Nov.12, 2013 file photo, the logo of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) in Paris. The United States has succeeded Monday Nov. 9, 2015 in its bid to remain on UNESCO's executive board, the only way to wield American power at the world's cultural and scientific agency now that the U.S. government is no longer funding it.(AP Photo/Jacques Brinon)
NextWEB hosting
NextWEB hosting

SAD zadržale vodeću ulogu u Unesku
SAD su uspele u svom nastojanju da ostanu u Izvršnom odboru Uneska, jer do jutros, kada je istekao rok, nijedna druga zemlja nije podnela kandidaturu. To je jedini način da SAD održe snažan uticaj na tu kulturnu i naučnu agenciju, koju sada američka vlada više ne finansira, a pobeda je proistekla iz ofanzive američkog diplomatskog šarma sa ciljem da uklone otpore svom reizboru. SAD su prestale da finansiraju Unesko 2011. godine, zato što je prihvatio Palestinu za svog člana, a američki zakon zabranjuje doprinose međunarordnim organizacijama koje prepoznaju palestinsku držvanost, prenosi AP. Diplomata u Unesku Majkl Vorbs je rekao da nijedna druga zemlja nije podnela kandidaturu na mesto SAD, do isticanja roka u 09.00 sati jutros. S obzirom da postoji šest odborničkih mesta, predvijdenih za Zapadnu Evropu i SAD, to znači da će glasanje u sredu biti formalnost.

13:35 – Od 142 države koju su glasale, 92 podržale članstvo Kosova u Unesku a protiv predloga bilo je 50 država. Za prijem bilo potrebno 2/3 glasova.

13:33Kosovo nije primljeno u Unesko

13:21 – U toku glasanje o prijemu Kosova u Unesko

13:08 – Odbačen zahtev Srbije da se odloži odluka o prijemu Kosova u Unesko

13:05 – Završeno glasanje o odlaganju odluke za prijem Kosova

12:53 – U toku glasanje o predlogu Srbije u Unesko

11:58 – Srbija predložila odlaganje glasanja o prijemu Kosova

11:49 – Počela sednica o zahtevu Kosova za prijem u Unesko

08:19 – Unesko danas o prijemu Kosova, Srbija traži odlaganje

PARIZ – Na današnjoj plenarnoj sednici Generalne konferencije Uneska, Kosovo nije primljeno u članstvo te organizacije.

Kako prenosi RTS, Kosovo nije dobilo dvotrecinsku vecinu, neophodnu za prijem u Unesko.

Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u Unesku, protiv predloga bilo je 50, a 22 države su bile uzdržane

Prethodno predlog Srbije da se odloži glasanje o zahtevu Kosova za prijem u Unesko nije prihvaćen.

O tom predlogu  na plenarnoj sednici u okviru Generalne konferencije je glasalo 170 država.

Za predlog Srbije glasalo 58, protiv 88 država i 22 su bile uzdržane, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili prisutni u sali, javlja RTS.

Izvor Tanjug

AP Photo/Jacques Brinon

Na današnjoj plenarnoj sednici Generalne konferencije Uneska, Kosovo nije primljeno u članstvo te organizacije. Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u Unesku, protiv predloga bilo je 50, a 22 države su bile uzdržane. AP foto

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR