VEČERNJE NOVOSTI: Italijani krenuli sa iznošenjem smeća iz Grocke

0
NextWEB hosting

Od 1. novembra firma “Magip” brine o komunalnom redu u 15 naselja na obali Dunava. Stigli novi đubretarci, ali i kante, moderni kontejneri

ITALIJANI su zajedno sa opštinom, od 1. novembra, preuzeli brigu o otpadu i grejanju u Grockoj! Iako još traje nabavka svih neophodnih sredstava i mehanizacije, sugrađanima koji žive na teritoriji ove opštine računi za odnošenje đubreta koje budu dobili početkom decembra biće smanjeni sa 518 na 480 dinara, dok će za grejanje sugrađani uplaćivati od pet do 10 odsto manju sumu nego do sada.

Podela novih kanti je počela pre nekoliko nedelja, ali će ona ipak potrajati.

– Biće završeno za dva–tri meseca – objašnjava predsednik opštine Stefan Dilberović. – Komplikovano je zato što sa svim sugrađanima mora da se potpiše ugovor i da im se podeli više od 20.000 kanti, koje će biti besplatne.

Prvi kontingent kontejnera je stigao u Grocku, za njima i kamioni đubretarci koji će ih prazniti.

– Italijanska firma “Magip” je od našeg starog preduzeća iznajmila kamione pošto su vozila kasnila sa carine – naglašava Dilberović. – Oni će uskoro kompletno preuzeti odvoženje otpada.

A FRANCUZI – ČISTE ZGRADEITALIJANI su rešili da se bave odnošenjem smeća, a Francuzi – čišćenjem zgrada! Tamošnja čuvena firma “Atalian”, pre nekoliko dana je kupila 51 odsto akcija kompanije “Mopeks” koja se bavi pružanjem usluga održavanja higijene, distribucije mašina i opreme, koja ima “jake” ugovore sa opštinama, velikim firmama, ustanovama kulture…

Opozicija, međutim, tvrdi da se ne radi o čistim poslovima, već tvrde da su radnici prethodne firme “Gročanski komunalac” morali da potpišu otkaze kako bi dobili posao kod Italijana.

– Niko nikoga nije primorao – objašnjava Dilberović. – Oko 95 odsto radnika od 160 iz prethodne, preći će u novu firmu koja će imati 155 zaposlenih.

OPŠTINA VLASNIK 20 ODSTO

NOVO javno-privatno preduzeće “Eko Grocka” čine firma “Magip” sa 80 odsto udela u vlasništvu i opština Grocka sa 20 procenata.

– “Magip” se obavezao da u narednih 25 godina investira 10 miliona evra, a u prvoj 3,7 miliona – ističe predsednik opštine Stefan Dilberović. – Mi dajemo poslovni prostor i obezbeđujemo radnike.

Izvor: novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

2 × 5 =