Vesić: Beograd počinje sa legalizacijom sledeće nedelje

0
954
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Grad Beograd će efikasno sprovesti novi Zakon o legalizaciji kako bi jednom i zauvek bio uveden red u tu oblast, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

BEOGRAD – Grad Beograd će efikasno sprovesti  novi  Zakon o legalizaciji kako bi  jednom i zauvek bio uveden red u tu oblast, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je dodao kako to ipak ne znači da će svi novi objekti biti legalizovani, već samo oni koji ispunjavaju uslove, dok će objekti koji se nalaze na javnim površinama, parkovima biti uklonjeni, navodi se u saopštenju Beoinfa.

To je nulta tačka i zato će biti legalizovani svi objekti  koji po tom zakonu mogu da se legalizuju, posle čega neće biti dopušten ni jedan santimetar „divlje“ gradnje u Beogradu, rekao je Vesić juče u Beogradskoj hronici.

„Cilj Grada Beograda je da sprovede ovu legalizaciju u najbržem mogućem roku. Sekretarijat za legalizaciju će dobiti ispomoć u vidu  30 pravnika  iz drugih gradskih sekretarijata. Legalizacija će takođe biti sprovedena u koordinaciji sa Poreskom upravom, koja će automatski  nove objekte staviti u svoj sistem i oni će, prema zakonu biti u obavezi da  plaćaju porez na imovinu“, naveo je Vesić.

Vesić je pojasnio da će legalzacija objekata biti podeljena na pet zona.

„Prvu zonu će činiti prigradske opštine gde će biti dozvoljena legalizacija p+4 + potkrovlje, u drugu zonu će biti svrstane poslovno-trgovačke ulice, gde će biti moguće legalizovati tri etaže iznad postojećih urbanističkih planova. Zona Tri će obuhvatiti staro gradsko jezgro (Stari grad i Savski venac) gde će biti dozvoljena legalizacija samo jedne etaže, kako bi se zaštitio autentičan izgled starog Beograda“, rekao je on.

Vesić je dodao da će „Zona 4 obuhvatiti sve ostale zone, koje nisu obuhvaćene u prve tri, kao i Pete zone koja je okarakterisana kao zona posebne namene“.

„Reč je o  „Beogradu na vodi“,  gde neće biti dozvoljena legalizacija iznad postojećih urbanbističkih planova“, istakao je gradski menadžer.

On je dodao da je ta odluka o zoniranju već pripremljena i da će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Beograda u ponedeljak ili petak, u zavisnosti kada će Zakon o legalizaciji objekata stupiti na snagu,  jer je to preduslov da počne da se vrši legalizacija u Beogradu.

Vesić je takođe najavio da će se u ponedeljak na dnevnom redu Skupštine naći i Plan uvođenja vodovoda i kanalizacije u sve delove Beograda do 2025. godine.

On je podsetio da je ovo prva Gradska uprava koja je izašla sa jasnim planom za uvođenje vodovoda i kanalizacije u sve delove Beograda u narednih 10 godina.

„Samo tokom ove i naredne godine biće izdvojeno oko tri milijarde dinara iz gradskog budžeta za uvođenje kanalizacije u prestonici, pre svega u prigradskim naseljima,  dok je predviđeno da ukupna suma za celokupnu kanalizaciju  –  koju sada nema trećina Beograđana – bude izdvojeno oko 575 miliona evra“, istakao je gradski menadžer.

Izvor i foto Tanjug, T. Valič (arhiva)

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR