VINČA: Dom zdravlja bez dozvole!

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Objekat mora da se renovira, Foto N. Fifić

Izuzetno loši uslovi za lečenje i mališana i odraslih u zdravstvenoj stanici u Vinči. Privremena baraka podignuta još 1986. godine. Krov prokišnjava, a ordinacije – tonu

ZDRAVSTVENOJ stanici u Vinči istekla je upotrebna dozvola, ali se ovde i dalje leči oko 15.000 stanovnika iz gročanskih naselja. Privremena baraka podignuta je još 1986. godine, ali i spolja i unutra su vidljivi ruiniranost objekta i loši uslovi za rad. Krov prokišnjava, odeljenje pedijatrije tone, prilazne staze gotovo da i nema.

Prema rečima Zlatka Petrovića, rukovodioca tehničke službe zdravstvene stanice „Vinča“, rekonstrukcija ovog objekta bi koštala mnogo, ali ne bi bilo očekivanih rezultata. On ističe da bi izgradnja nove zgrade značajno doprinela unapređenju zdravstvene zaštite žitelja Vinče i okolnih naselja.

– Krov je samo privremeno saniran pošto prokišnjava, dok ordinacije na pedijatriji tonu – priča Petrović. – Dodatni problem stvara nam pijaca koja je otvorena pored zdravstvene stanice. Ljudi koji tamo prodaju koriste naše toalete, ulaze i izlaze kad hoće. Sreća pa je izgrađen Dom zdravlja u Grockoj, te žitelji mogu i tamo da dobiju zdravstvenu uslugu.

U ovom delu Beograda ima i dosta bubrežnih bolesnika, kojima je potrebna dijaliza. Već sa prvim snegom to zadaje mnogobrojne probleme zdravstvenim radnicima.

– Zimi se čiste samo putevi kojima prolazi gradski autobus, dok su sporedni po zaseocima zavejani – priča Petrović. – Vozači ne mogu da dođu do kuća i preuzmu pacijente koje voze na dijalizu, a takvih imamo 65. Snalazimo se kako znamo i umemo.

Uništena staza na prilazu Domu zdravlja upozorava na oprez zbog padanja, a automobil je nemoguće parkirati pošto je nekadašnji parking pretvoren u pijacu.

KRADU TEHNIKU, SKIDAJU ZASTAVE

ZASTAVE koje se nalaze ispred Doma zdravlja retko kada „dočekaju jutro“. Iz ko zna kojih razloga, neko ih stalno skida sa jarbola. Dešavalo se i da budu ukradeni kompjuteri iz samog objekta.

DO OČNOG PUTUJU 35 KILOMETARA

U OVOJ ustanovi, osim žitelja Vinče, leče se i građani Leštana, Ritopeka, Dražnja… Tako, ako je nekome iz Dražnja potreban otorinolaringolog mora da putuje 25 kilometara do Vinče ili 35 kilometara kod očnog lekara u Grockoj.

Izvor:novosti.rs

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR