PLIVANJE ZA ČASNI KRST U GROCKOJ – BOGOJAVLJENJE 2016: Počelo prijavljivanje plivača, ovo je zvanični plakat (FOTO+VIDEO)

0
1737
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Četvrtu godinu za redom na Dunavskom keju u Grockoj održava se plivanje za Časni Krst, u sklopu proslave i obeležavanja jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenje.
Tradicionalna manifestacija “Plivanje za časni krst 2016” biće održana na Bogojavljenje, u utorak 19. januara, u 12 časova na Dunavskom keju u Grockoj, dok će svečana litija krenuti nešto posle 11 časova iz porte hrama Sv. Trojice.

– Želim da istaknem da su naši Gročani kao i čitav organizacioni odbor, koji i ove godine predvodi predsednik GO Grocka Stefan Dilberović, ponosni na manifestaciju koja je poprimila i veliku masovnost i tradicionalni karakter, kaže Miroljub Radojević Trale, član oganizacionog odbora “Plivanje za Časni Krst 2016”. Na sajtu Srpske pravoslavne crkve samo su tri manifestacije predstavljene kao centralne za Grad Beograd, a među njima je i manifestacija u Grockoj, uz one u Zemunu i na Adi Ciganliji. Medijski sponzor manifestacije u Grockoj je GrockaInfo, koji će blagovremeno obaveštavati sugrađane o toku priprema.
Prema njegovim rečima, svi koji imaju želju da prijave svoje učešće u Bogojavljenskom plivanju, mogu to učiniti na sledeće brojeve telefona: Miroljub Radojević Trale (066/8064-111), Predrag Janković Zmaj (066/8062-268), ili na telefone 066/8062-111, 066/8062-242.

Detalji i propozicije ovogodišnje manifestacije su sledeći:
– Desetak plivača već je najavilo svoje učešće. Kao i prethodnih godina, interesovanje je veliko. Što se tiče učesnika nežnijeg pola, za sada imamo potvrdu da će za Časni krst plivati naša poznata glumica Ana Maljević. Nadamo se da će joj se pridružiti Aleksandra Santrač-Stojanović i Milica Dajović, koje su učestvovale na prethodna tri nadmetanja. Potrudićemo se kao organizatori da ove godine učestvuju i sva trojica plivača koji su u poslednje 3 godine prvi doplivali do Časnog krsta, tu mislim na našeg Gročanina Branka Daničića, Paraćinca Lazara Lekića, i Jovana Ćosića iz Vinče, da li ćemo uspeti u tome videćemo. Očekujemo i dolazak našeg uvaženog gosta, ministra unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Nebojše Stefanovića, koji već treću godinu zaredom posećuje Grocku na ovaj veliki hrišćanski praznik. U svakom slučaju, očekujemo i ove godine veliki, ako ne i rekordan broj i plivača i posetilaca na Bogojavljenje u Grockoj, istakao je Radojević.

Imajući u vidu utiske i komentare posmatrača širom Srbije, Grocka je ostala zapamćena po najlepšim utiscima, kako po pitanju držanja učesnika, organizacije događaja i lepote našeg Dunavskog keja, tako i ukupnih dešavanja u danu koji se na sličan način obeležava na više mesta u Srbiji.

Sveštenstvo Hrama Svete Trojice i organizacioni odbor, uz podršku glavnog pokrovitelja GO Grocka i sponzora, darivaće svakog plivača, koji će za uspomenu na ovaj događaj dobiti bade- mantil, ikonu, zahvalnicu, kalendar, majicu, peškir, krstić, šal, i zajedničku fotografiju. Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog Krsta biće darivan još i zlatnim krstom od 3,3 grama, koji tradicionalno daruju gročanske zlatare ”Mijić” i ”Koak”, zatim drvenim krstom, plaštom, cvetnim vencem i velikim crvenim peškirom. Na vodi, u čamcima, biće i Predrag Janković Zmaj i članovi Nautičkog kluba ”Dunavac” iz Grocke koji predvodi. Za sve učesnike i sponzore, nakon plivanja organizovan je ručak u svečanoj sali Snežana, gde će na meniju biti čuveni lovački gulaš.

Uslovi prijavljivanja:
– Odrasle osobe starije od 18 godina, dok će mlađi moći da plivaju samo uz potpis/saglasnost roditelja;
– Svi učesnici moraju biti kršteni u pravoslavnoj crkvi;
– Svi učesnici moraju proći zdravstveni pregled i moraju imati lekarske potvrde – ukoliko lekar ustanovi da plivač nije zdravstveno spreman, takav neće moći da učestvuje. Pregledi su besplatni na Medicini rada u Domu zdravlja Grocka (javiti se dr Zdravki Stanković Pirović);
– Plivači će pred start izvlačiti brojeve, kako bi se omogućio bezbedan skok.

Ostale uslove, ukoliko za njima bude potrebe, doneće organizacioni odbor na svojim sastancima. Biće organizovan i sastanak sa plivačima nekoliko dana pred Bogojavljenje.

Manifestacija u Grockoj u poslednje 3 godine beleži veliko interesovanje i posećenost – prema procenama policije koja je obezbeđivala skup, kao i lokalnih medija, godine 2013. litiji i plivanju prisustvovalo je oko 2.500 meštana, dok je taj broj u 2014. i 2015. godini narastao na oko 4.500 posetilaca.

Dođite 19. januara na Dunavski kej da podržite hrabre plivače i ovaj svečani događaj.

Tekst: Zorica Atić

Zanimljivo je podsetiti se kako je manifestacija protekla od 2013. godine na ovamo:

12399473_1199863180042398_428453225_n

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR