Grocka: Obeležena vinogradarska slava FOTO

0
1028
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik svetog Trifuna , koji se u narodu slavi kao zaštitnik vinogradara, polja i useva.

Običaj je da na dan Svetog Trifuna  vingradari idu u svoje vinograde, gde orezuju prvu čokt  vinove loze i zalivaju je najboljim vinom, kako bi vinogradi bili što rodniji.

U Grockoj su vinogradari obeležili dan Svetog Trifuna, rezanjem slavskog kolača  u konaku crkve Svete Trojice u Grockoj. Domaćin slave ove godine bio je Dragoslav Jevtić iz Grocka.

Ispred rukovodstva opštine ,zamenica predsednika gradske opštine Grocka Jasmina Mandić  bila je gost na slavi

grocka.rs

Još fotografija OVDE

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole njegujući hrišćansku ljubav.

  • Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti koje su deo hrišćanske propovedi.Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je poginuo 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.U „Ohridskom prologu“ Svetog vladike Nikolaja Velimirovića govori se o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja koji je „u detinjstvu čuvao guske i jedini mogaše pomoći ludoj kćeri cara Gordija“.

    Sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je rođen.

    Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskim krajevima, a slave ga posebno vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

    Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog perioda, pa da počne da buja u proleće.

    Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

  • Izvor vesti-online.com

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR