Rekonstrukcija Slavije počeće u maju (VIDEO)

0
1189
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Rekonstrukcija Slavije, jednog od najopterećenijih čvorišta za automobile i pešake, počeće u maju.

Kada posle pet meseci, kako je planom predviđeno, radovi budu završeni, prestonica će dobiti novo moderno saobraćajno rešenje za kružni tok u koji se uliva šest ulica, a Dimitrije Tucović trg biće na izdvojenom mestu. Gradski menadžer Goran Vesić veruje da će ruinirane objekte zameniti novi, od kojih će Beograd profitirati.

Slavija je, prateći razvojni ritam Beograda menjala svoj izgled, ali je bila, i ostaće orijentir broj jedan za snalaženje u prestonici. Najavljena rekonstrukcija neće ugroziti njen renome, naprotiv. Učiniće je lepšom, modernijom i funkcionalnijom, i za vozače i za pešake.

Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića biće preseljeni u Aleju velikana, a spomenik – preko puta, na mesto gde je bila zgrada u kojoj je ovaj patriota osnovao Socijaldemokratsku partiju.
Gradski menadžer Goran Vesić, veruje da je konačna verzija rekonstrukcije Slavije, u trenutku kada Beograd nema metro, najbolje rešenje.

U čvoru kakav je za vozače kružni tok, razgovor nije moguć, a pešake, koji su bili deo ovog zamršenog problema, najviše brine koliko će rekonstrukcija ugroziti njihovu naviku da špartaju Slavijom.

Ništa manja od pešačke, nije ni vozačka briga. Zadovoljni su što će novi kružni tok imati tri trake za automobile i još jednu, u spoljnom prstenu, za vozila gradskog prevoza, ali se pitaju koliko će ih pogoditi petomesečna rekonstrukcija Slavije i da li su predviđena alternativna rešenja.

Novom Slavijom, od jeseni fizički odvojeni, prolaziće kao i ranije 80-90 hiljada pešaka i 60 hiljada automobila dnevno. Ruinirane i privremene objekte zameniće moderni. U Ulici kralja Milana nići će hotel Hilton, a još jedna slobodna lokacija čeka najboljeg ponuđača. Rekonstrukcija Slavije nije jeftin projekat, ali bi grad na njoj, dugoročno, morao da profitira.

 

 Izvor i foto : Studio B

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR