Prigradske linije: Ugovori sa privatnicima na 5 meseci

0
971
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Zainteresovanima za saradnju sa Direkcijom za javni prevoz rok do 19. aprila, uz ustupak da vozila ne moraju biti crvene boje. Za kratak rok angažovanja kriva je birokratija

PRIVATNICI koji će ubuduće prevoziti putnike na prigradskim linijama biće angažovani na pet meseci, a za ovako kratak rok „krivac“ je birokratija.

Početkom godine Direkcija za javni prevoz započela je aktivnosti za zaključenje javnog ugovora za uslugu prevoza na linijama u prigradskom i lokalnom saobraćaju, a koji se dodeljuje u skladu sa odredbama Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

– Kako je u postupku izrade Projekta javno-privatnog partnerstva potrebno pribaviti saglasnosti Komisije koju obrazuje Vlada Republike Srbije, a istovremeno su nastupile i novine u pomenutom zakonu, utvrđeno je da su rokovi potrebni za pribavljanje svih potrebnih saglasnosti kratki – kažu u Sekretarijatu za saobraćaj. – Naime, neophodno je pribavljanje mišljenja na predlog projekta od ministarstva nadležnog za poslove finansiranja, a postojeći ugovori ističu 30. aprila. S tim u vezi, odlučeno je da se sprovedu postupci javne nabavke i ugovori za obavljanje prevoza zaključe na pet meseci.

Za to vreme biće urađeno sve što je neophodno i prikupiće se saglasnosti nadležnih institucija, kako bi se nastavio započeti postupak zaključenja javnog ugovora u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu.

Tender je raspisan 15. marta, a zainteresovani imaju rok za podnošenje ponuda 35 dana od dana objavljivanja poziva, odnosno do 19. aprila. Period na koji se ugovor zaključuje je od dana zaključenja ugovora do utroška obezbeđenih sredstava, a najkasnije do 30. septembra.

Javnom nabavkom planiran je angažman 55 autobusa za potez „600“ i 230 za linije prema Barajevu, Sopotu, Mladenovcu, Lazarevcu, Obrenovcu i okolnim selima pomenutih prigradskih opština.

S obzirom na to da je od prevoznika koji saobraćaju na gradskim linijama konkursom predviđeno da vozila budu ofarbana u crvenu boju, očekivalo se da će „uniformisan“ biti i prigradski prevoz.

– Za javnu nabavku, za koju je oglašen javni poziv 15. marta, od ponuđača se ne zahteva da vozila budu ofarbana u crvenu boju – dodaju u Sekretarijatu za saobraćaj. – Projektom javno-privatnog partnera biće predviđena boja vozila, kao i rokovi za izvršenje pomenutog uslova za vozila.

PRIGRADSKI I LOKALNI SAOBRAĆAJ

SAOBRAĆAJNO preduzeće „Lasta“ obavlja prigradski i lokalni prevoz putnika u Beogradu i to na 63 prigradske i 218 lokalnih linija. Dnevno bude realizovano, radnim danom, 2.228, subotom – 1.154, a nedeljom – 1.013 polazaka. Sa Autobuske stanice „Lasta“ u Beogradu i terminusa Šumice i Banovo brdo realizuju se polasci na prigradskim linijama kojima se povezuje Beograd sa gradskim opštinama Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Grocka i Lazarevac u kojima ostvaruje polaske i u lokalnom saobraćaju.

Izvor i foto:novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR