ГРОЦКА: „Џивџан и пријатељи“ у Ранчићевој кући за Дане Београда

0
2476
NextWEB hosting
NextWEB hosting

У Ранчићевој кући, заштићеном споменику културе и галерији Центра за културу Гроцка, пред бројном публиком из Гроцке и Београда отворена је поставка „Џивџан и пријатељи“ Мике Ловре, која траје до 4. маја.

Изложбу је отворила директорка Центра за културу Зорица Атић, представивши посетиоцима Гроцку, лепоту амбијента Ранчићеве куће којој су се гости дивили, а потом и рад Мике Ловре, који се својом лирском топлином надовезује на вековну топлину огњишта старе варошке куће у Гроцкој.

Интимистичка прича на преко тридесет изложених радова започиње пре више година, а својом темом и поетиком улива се у априлску манифестацију “Дани Београда”. Врабац као један од незваничних симбола Србије и Београда, али и србијанског духа, главни је јунак ове ликовне приче у којој га прате и друге пријатељске птице, човекови сустанари из ширег окружења.

Уметница Мика Ловре уводи посматрача у свој баснолики свет пренетих значења, где свака птичја фигура „портретисана“ у крупном плану има своју личност, расположење, нарав, а тај психолошки и животни профил сваке птице јасно је подвучен називима радова. Лепомир, Станислава, Радојка, Миланче, Профа, Мирко и Славко, неки су од чланова дружине које уметница осликава, варирајући ликовни приступ у техникама графике и уља на платну. Лакоћа потеза и наглашена поетика зналачки компонованог мотива – осваја посматрача.

На отварању изложбе пригодним програмом наступили су ученици Основне музичке школе „Гроцка“ – Павле Митровић, хармоника, Уна Јанковић, Невена Стефановић, виолончело, Леа Чолић и Каја Чолић, клавир.

А потом је уследило нешто неочекивано – професорке Кристина Димић, виолончело, и Драгана Стевановић, хармоника, изненадиле су све присутне и на себи својствен, музички начин, од срца захвалиле на сарадњи и одабраном нумером честитале рођендан Зорици Атић.

12987104_10209485364154720_2678035618055123076_n

Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу, 16. априла у оквиру културне рубрике „Синоћ у Београду“, доноси вест о отварању изложбе „Џивџан и пријатељи“ Мике Ловре у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка, у оквиру манифестације „Дани Београда“.

Хвала велико колегама из Политике на простору који издвајају за културне догађаје у Гроцкој.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

_DSC0068

????????????????????????????????????

_DSC0047

_DSC0094

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR