GROCKA: Kreće rekonstrukcija biblioteke “Ilija Garašanin”

0
1933
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović najavio je da su u toku pripreme za temeljno renoviranje biblioteke “Ilija Garašanin” u Grockoj, u okviru rekonstrukcije ambijentalne celine “Gročanska čaršija”.  Sredstva za renoviranje biblioteke su odobrena, a radovi će otpočeti u toku maja meseca, nakon završetka postupka javne nabavke.

Prilikom poseta Grockoj i obilaska radova na Gročanskoj čaršiji, gradonačelnik Beograda Siniša Mali kao i gradski menadžer Goran Vesić najavili su da će rekonstrukcijom ulice biti obuhvaćeno i renoviranje biblioteke, u koju takođe, kao ni u Gročansku čaršiju, nije ulagano gotovo 30 godina, što je dovelo do toga da je biblioteka, kao i ulica, dospela u bezmalo ruinirano stanje.

Predsednik opštine Grocka Stefan Dilberović je detalje renoviranja prostora biblioteke u Grockoj najavio u nedelju, 17. aprila u gostovanju u okviru Jutarnjeg programa TV StudioB.

IMG_7492

Biblioteka u Grockoj nosi naziv slavnog meštanina i državnika Ilije Garašanina, koji je predložio i podržao osnivanje prve biblioteke u Grockoj sredinom 19. veka.

Biblioteka u Grockoj na adresi Bulevar oslobođenja 11 u okviru Gročanske čaršije, danas je organizaciona jedinica Biblioteke grada Beograda. Biblioteka u svom sastavu ima i Dečje odeljenje u Grockoj, kao i dva ogranka u naseljima Kaluđerica i Vrčin.

Biblioteka u Grockoj i dan- danas nosi ime Ilije Garašanina, kao uspomenu na ovog velikog državnika srpske istorije i velikog dobrotvora Grocke. Stvaranju i bogaćenju fonda nakon osnivanja doprinosili su ljudi svesni značaja biblioteke kao institucije. Ipak, dvadesetih godina 20. veka moralo se početi iznova, jer je tokom Prvog svetskog rata biblioteka sa bibliotečkim fondom uništena.

Biblioteka “Ilija Garašanin” je u drugoj polovini 20. veka radila u sklopu Narodnog univerziteta, kao što je Narodnom univerzitetu pripadala i Rančićeva kuća sa Zavičajnim muzejom, i kao takva krajem 20. veka bila je kulturno okrilje Grocke, sa bogatim izložbenim i kulturnim programima.

 

IMG_7491 IMG_7493

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR