RITOPEK: Skeledžijo, skeledžijo, prevezi me preko… RTS/ VIDEO

0
NextWEB hosting

Više od 50 godina meštani Ritopeka iz beogradske opštine Grocka skelom prelaze Dunav na banatsku stranu da bi obrađivali zemlju. Da nema skele, kažu da ne bi mogli da se bave voćarstvom i ratarstvom od kojeg živi većina žitelja u Ritopeku.

Svakog dana od šest do osamnaest časova skela sedam puta pređe Dunav i preveze do devet traktora voćara i ratara iz Ritopeka koji su u potrazi za plodnom zemljom stigli do Ivanova. Tu su pronašli sve što im treba i na banatskoj zemlji uzgajaju breskve, kajsije, kruške, jabuke i žitarice, ali da nema skele ovi vredni ljudi bi ostali bez kvalitetnog roda i prihoda.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDE

Pripremio Goran Jovičić

Meštani iz Ritopeka kažu da svake godine strepe od visokog vodostaja Dunava, jer tad skela ne radi, a oni ne mogu na drugi način da dođu do svojih voćnjaka i ako ne urade sve na vreme može i da im propadne sav uložen trud.

Sada najviše posla imaju voćari koji u svom mestu gaje trešnje, a sve ostalo kod komšija preko reke. Mnogima od njih ovo je i jedini izvor prihoda i da nema skele Javnog preduzeća „Pijace” iz Grocke koja ih prevozi oni ne znaju šta bi radili, jer za sad ne postoji drugi način da pređu sa jedne obale na drugu, a svako drugo domaćinstvo u Ritopeku obrađuje zemlju u Ivanovu.

Izgradnja mosta koja se najvaljuje preko Dunava kod Vinče biće im samo dobra alternativa, jer skelom za 10 minuta pređu u Ivanovo i ovo im je najbrži i najeftiniji prevoz.

Ivanovčani su dobri domaćini i kako ističu imaju dovoljno plodne zemlje za sve, a drago im je što voće koje se kod njih proizvede često sa kvantaške pijace u Ritopeku završi i na evropskom tržištu

Izvor:rts.rs

foto:youtube.com

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

six − two =