Skadarlija u Grockoj: Filmska kafana „Tri šešira“

0
2446
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U Grockoj se ovih dana priprema scenografija za još jedno TV ostvarenje, i to odmah nakon snimanja igranog televizijskog filma „Ono malo časti“ reditelja Filipa Čolovića, posvećenog posleratnom životu čuvene srpske heroine Milunke Savić.

Trenutno se filmska “Kafana Dule”, koja se Gročanima toliko dopala, uređuje za snimanje filma „Tin Ujević – 30 godina putovanja“, gde prostor u Grockoj „glumi“ beogradsku kafanu Tri šešira u kojoj je pesnik Tin Ujević često boravio.

Od svih objekata koji su snimateljima bili na raspolaganju, TV ekipama je najviše odgovarala atmosfera u Grockoj i lokal nekadašnjeg „Jadra“ koji vešti majstori scenografije ovih dana preobražavaju u čuvenu skadarlijsku kafanu “Tri šešira” u kojoj su obitavali mnogi umetnici boemi, a među njima i pesnik Tin Ujević.

Kulturno-umetnički program RTS-a u koprodukciji sa HRT-om snimiće igranu tv seriju „Tin Ujević- 30 godina putovanja” reditelja Davoda Žmegača, prema istoimenoj pesmi.

TV film RTS-a „Ono malo časti“ snimao se u Grockoj do 5. maja, a film „Tin Ujević – 30 godina putovanja“ snimaće se u drugoj polovini meseca maja ove godine. Ono što je posebno zanimljivo, jeste da je Grocka unazad decenijama zbog svoje ambijentalne lepote iz prošlih vekova bila atraktivna lokacija za snimanje brojnih serija i filmova.

*Da se podsetimo – filmovi i serije snimljeni u Grockoj do sada:

-Film „Lutalica“, snimljen u restoranu Vinogradi u Grockoj (1987 , režija i scenario Zoran Čaćić, uloge Lidija Vukićević, Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Milan Štrljić, Miodrag Krstović, Radoš Bajić, Jelena Žigon, Snežana Savić, Bata Kameni, Ivana Žigon…)

-Film „Jutro“, smatra se jednim od najboljih srpskih filmova ikada (jugoslovenski film iz 1967. godine, režija i scenario Puriša Đorđević, uloge Ljubisa Samardzić, Neda Arnerić, Milena Dravić, Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Faruk Begolli…)

Serije:
– „Put oko sveta“,
– deo serije Žikina dinastija,
– deo serije „Ljubi al’ glavu ne gubi“,
– deo serije „Gore dole“,
– deo serije „Burlatati sa Volge“,
– deo serijala Montevideo,
– scene za seriju „Čizmaši“.

 

tekst: Z. Atić

IMG_7922 IMG_7925 IMG_7926 IMG_7921 IMG_7920

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR