NextWEB Hosting i izrada web sajt
NextWEB hosting
РТС у Гроцкој: Репортажа „Воћари у Гроцкој, како до веће зараде“...

РТС у Гроцкој: Репортажа „Воћари у Гроцкој, како до веће зараде“ ВИДЕО

0
900
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Екипа РТС-а направила је репортажу у Гроцкој „Воћари у Гроцкој, како до веће зараде“, будући да је општине Гроцка воћарски крај и државни  првак у количини произведене трешње, кајсије и брескве, трећа по производњи јабуке.

Новинарка РТС-а Марија Миладиновић Лисов за потребе ове репортаже разговарала је са председником градске општине Гроцка Драгољубом Симоновић и угледим пољопривредницима са наше општине Живославом Караклајићем и Драгославом Радосављевићем о начину на који се може остварити боља зарада и сигуран пласман на пољопривредном тржишту.

Председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић истакао је да општина Гроцка  прво мора  да формира савет за пољопривреду јер  тренутно нема ниједну институцију која се бави пољопривредом.

Друго је изградња атарских путева – ми смо већ урадили 25 километара задњих шест, седам месеци. Треће је наћи инвеститора за подизање фабрике за прераду воћа и четврто – увођење система за наводњавање кап по кап“, рекао је председник  Симионовић.

Данас, да би постигли боље резултате, многи воћари у Гроцкој се специјализују за одређену производњу.

Живослав Караклајић, пољопривредни произвођач из Брестовика бави се производњом нектарина, трешања, јабука и крушака. Он је истакао да се на тржишту се најбоље  пласира нектарина , а најлакша је и технологија производње.

Драгиша Радосављевић је из свог 10 хектара великог воћњака извадио сва стабла осим трешње и на њихово место посадио модерне засаде тог воћа.

„Микроклима која је овде изузетна, имамо и тај ефекат стаклене баште, од Дунава који рефлектује те сунчеве зраке. Друго, имамо земљиште, структуру земљишта и ПХ земљишта која изузетно погодује производњи трешње и то такозваном сувом воћарењу јер овде нико не наводњава тршењу, што је велики промашај“, каже Драгиша Радосављевић, воћар из Гроцке.

Како истичу грочански пољопривредници откупне цене нису лоше, али би зарада била далеко већа да имају ниже трошкове производње, систем за наводњавање и задругу која би им обезбедила јефтинији репроматеријал и сигуран пласман.

Детаљније погледајте на ОВДЕ

_DSC1574 _DSC1567 _DSC1586 _DSC1607 _DSC1608

Video Player

 Извор РТС

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR