MUZIČKA BAŠTA: Poznati vojvođanski gajdaši i melodije Banata u Rančićevoj kući

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

U petak, 22. jula u okviru “Muzičke bašte” Centra za kulturu Grocka, od 20.30 časova u bašti Rančićeve kuće nastupaju poznati vojvođanski gajdaši Maksim Mudrinić iz Sivca i Vanja Ilijev sa etno pevačkom grupom “Seferini” iz Zrenjanina.

* MaksimMudrinić, vojvođanski gajdaš iz Sivca i ujedno direktor Doma kulture u Sivcu, smatra da su gajde oduvek korišćene da bi se ljudi veselili, igrali, pevali i na taj način čuvali izvornu tradiciju. Gajde su pratile svaki radostan događaj u porodici i selu, kao što su rođenje, krštenje, slava…  Ovaj neobičan duvački instrument sa mešinom nekada je bio uobičajen instrument širom Evrope, a danas predstavlja pravu retkost. Međutim, zahvaljujući Maksimu Mudriniću gajdaštvo u Vojvodini se obnavlja, a mladih gajdaša je sve više. Muzikom se bavi od rane mladosti, svira brojne instrumente, ali je na gajdama ostvario solističku karijeru, a ljubav prema ovom instrumentu nagnala ga je da oformi školu gajdi. Mudrinić je jedini gajdaš u Vojvodini koji svira velike srpske troglasne gajde, pri čemu je prve akorde naučio od svoje majke. Učesnik je svih smotri narodnog muzičkog stvaralaštva, gde na autentičan način prezentuje ovaj arhaičan instrument.

*Pevačku grupu “Seferini“ iz Zrenjanina i  gajdaša Vanju Ilijeva za tradicionalne pesme Banata vezuje velika ljubav – vidna u njihovim specifičnim izvođenjima najlepših primera srpske vokalne tradicije ovog područja. Nemerljiv je značaj njihovog rada. Zahvaljujući njima, danas se još uvek u izvornom obliku od njih mogu čuti i naučiti mnoge pesme, koje se mogu pevati i uz gajde. Grupu “Seferini” čine članovi folklorne sekcije pri klubu za stara i odrasla lica u Zrenjaninu. Umetnički rukovodilac sekcije Vanja Ilijev okuplja ih od 2007. godine sa idejom da u što autentičnijem obliku izvode srpske pesme, prvenstveno sa teritorije Banata. Seferini pevaju ‘a kapela’, ali i u pratnji troglasnih gajdi u izvođenju Vanje Ilijeva. Grupa je imala veliki broj uspešnih nastupa na festivalima i smotrama.

“Seferini“ su Slavna Jevremov Kukin,Smilja Stojić Ješić, Veskov Julijana Baloš, Mica Galović Romović, Stojanka Srdanov Milić, i umetnički rukovodilac i gajdaš Vanja Ilijev.

Ulaz je slobodan, dobrodošli!

 

muzička bašta

Gajdaš Maksim Mudrinić

????????????????????????????????????

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

fifteen − 11 =