Festival tradicionalne muzike Retnik 2016 održava se u Grockoj

0
672
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Drugo izdanje festivala Retnik održaće se 2. i 3. septembra 2016. u Centru za kulturu Grocka.

Festival Retnik kroz koncerte, predavanja i obrazovne programe predstavlja izvanredne umetnike – nosioce starih i retkih tradicionalnih oblika, poput naših ojkalice, pesme izvika, gajdaške svirke.

U prelepom ambijentu Rančićeve kuće u Grockoj održaće se niz koncerata i pevačkih radionica na kojima i jeste težište ovogodišnjeg „retničkog“ okupljanja.

Pre svih, tu je Olga Krasojević, doajen srpskog tradicionalnog pevanja i vođa jedne od najboljih srpskih izvornih grupa Crnućanka, iz sela Crnuća podno Rudnika. Iz Štrpca, iz Metohije, dolazi Slavica Redžić, najistaknutiji čuvar tradicije Sirinićke župe, koja će se predstaviti pevanjem nasamo i uz kaval iz kraja podno Šar planine. Iz zapadne Srbije stižu vodeći tandem pevanja „izvika“, koji će biti izabran na saboru „Bez izvora nema vode“ u Rožanstvu.

Naš čuveni gajdaš, svirač i pevač, Bokan Stanković, ovoga puta dočekaće publiku i učesnike pesmom, dvoglasnim baladama iz rodnog Lasova, te Popovice, Šarkamena i drugih sela istočne Srbije. Najmlađi učesnici ove godine jesu osnovci nastavnice Muzičke kulture, etnomuzikologa Mile Đačić iz škole „Sveti Sava“ u Vrčinu.

Organizatori najavljuju i neka iznenađenja na koncertu. Od festivala „Retnik“ se i ove godine očekuje da će biti mesto živog susreta i druženja svih generacija, što je i najbolji način da se narodno stvaralaštvo očuva i stekne nove poklonike.

Prvog dana festivala, u petak 2. septembra će biti održane pevačke radionice u periodu 11-15h, a nastavak radionice je u subotu 3. septembra od 17h, nakon čega će se, u večerenjem terminu od 19h, publici svojim nastupima predstaviti vrhunski domaći tradicionalni umetnici, praćeni svojim učenicima.

Radionice i manifestacija su besplatnog karaktera.

Organizatori „Retnika“ jesu „World Music asocijacije Srbije“, udruženje „Ring Ring“, Centar za kulturu Grocka i Udruženje „Izvor“. Programski urednik festivala je Svetlana Spajić.

retnik-660x357

Dani evropske baštine 2016

WEB PlakatRetnik2016

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR