„Путујемо у Антику“ – Касноримска гробница у Брестовику

0
1325
NextWEB hosting
NextWEB hosting

У петак, 23. септембра у 18 сати ПУТУЈЕМО У АНТИКУ са урбаним истраживачима!

Трибински програм посвећен Касноримској гробници у Брестовику, споменику културе од великог значаја за РС, одржаће се 23. септембра у 18 часова у Скупштинској сали Градске општине Гроцка, у организацији Центра за културу и Градске општине Гроцка.

Трибински програм у Гроцкој је осмишљен у сарадњи са чувеним урбаним истраживачима из Центра за урбани развој града Београда. Археолог Раде Милић ће путем видео-презентације и предавања представити ову занимљиву и вредну античку грађевину, али и друге веома интригантне, а мало познате античке налазе на територији Општине. Такође, антрополог Миодраг Симовић упознаће нас са урбаним легендама и занимљивостима које се везују за античке споменике на нашем тлу.

Дигитална реконструкција некадашњег изгледа гробнице, београдског маузолеја с краја трећег или почетка четвртог века, приказује колоритне фреске, античке скулптуре, саркофаге и трагове обављања паганског посмртног култа. Гробница, споменик од великог значаја, била место где су сахрањени припадници породице римског великодостојника који је крајем трећег и почетком четвртог века живео у Сингидунуму, а у Брестовику имао вилу и имање.

Центар за културу и општина Гроцка се у овогодишњу културно-туристичку манифестацију „Дани европске баштине” са темом „ Културно наслеђе и заједнице – живети с наслеђем“ укључују садржајним програмима, у складу са изузетним богатством културног наслеђа у непосредном окружењу, на територији Општине.

Сви програми имају за циљ да посетиоцима и суграђанима, а посебно деци и младима, представе разноврсно и вредно културно наслеђе са којим живимо – са освртом на важност познавања и чувања своје културне баштине.

grobnica-tri-sarkofaga

grobnica-pretpostavka-da-je-ovakav-izgled-nekada-imala

1grobnica

grobnica-danasnji-iygled

grobnica-3d-brestovik

текст: З. Атић

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR