Дела Тошића и Мокрањца за 22. годишњицу музичке школе у Гроцкој

0
1448
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Поводом 22. године од оснивања Основне музичке школе у Гроцкој, у скупштинској сали општине Гроцка уприличен је концерт посвећен клавирским делима композитора Владимира Тошића и Василија Мокрањца, уз присуство професора Тошића лично.

Општинa Гроцка и Центaр за културу су за ову свечану прилику у истом простору приредили и самосталну изложбу фотографија Велимира Симића, која кроз више десетина фото-призора прати чувене природне лепоте старе вароши на Дунаву, и може се погледати до 18. новембра.

Након што су се присутнима обратиле заменица председника општине Живадинка Аврамовић и директорка музичке школе Бранка Ивковић-Петронић, које су размениле честитања и најавиле веома значајне смернице за даљу сарадњу као што је изградња нове школе, госпођа Аврамовић је поздравила аутора изложбе и представила га публици. Присутни су потом имали ретку прилику да уживо чују извођења клавирских дела Владимира Тошића и Василија Мокрањца, као и причу животу, раду и стваралаштву Василија Мокрањца од некадашњег студента – професора Тошића лично.

Концерт који је организован под покровитељством музичке школе у Гроцкој и Секретаријата за културу, део је пројекта „Паралеле – професори и студенти” композитора Владимира Тошића и пијанисте Владимира Цвијића, данас професора на ФМУ.

У складу са темом пројекта, наступили су професор Владимир Цвијић и студенткиња Катарина Рувидић. Грочанска музичка школа, чија је директорка такође некадашњи студент професора Тошића, узвратила је гостима једним дирљивим изненађењем – ученици школе извели су три дечје композиције за клавир, гитару и флауту које је композитор осмислио инспирисан својим дететом.

Догађају су присуствовали бројни мештани, ученици школе са својим родитељима, руководство Општине, чланови општинског већа и представници Центра за културу.

20161111-grocka-koncert-godisnjica-oms

Дневни лист ПОЛИТИКА у петак, 12. новембра у оквиру рубрике „Синоћ у Београду“ доноси вест о културном догађају који је уприличен у свечаној сали ГО Гроцка поводом обележавања 22. годишњице од оснивања Основне музичке школе у Гроцкој, а обухватио је клавирска дела композитора Мокрањца и Тошића у оквиру пројекта „Професори и студенти“, као и изложбу фотографија Велимира Симића.

текст: З. Атић
фото: С. Милојевић

_dsc1788 _dsc1806 _dsc1813 _dsc1824 _dsc1825 2 5 _dsc1857 _dsc1831 _dsc1848 _dsc1862 _dsc1877  _dsc1802 _dsc1812

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR