Интервју са председником ГО Гроцка Драгољубом Симоновићем: Из дана у дан идемо напред!!!

0
6373
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Са председником градске општине Гроцка Драгољубом Симоновићем разговарали смо о оствареним досадашњим резултатима, али и о плановима и инвестицијама који ће се реализовати у наредне четири године. Председник Симоновић кроз овај интервју истакао је шта су приоритетни циљеви и шта је оно што општинско руководство у току четворогодишњег мандата жели и хоће да уради за добробит општине Гроцка, као и свих грађана са наше општине. 

На место председника градске општине Гроцка постављени сте 3. јуна текуће године. Од дана доласка на ту функцију имали сте јасно постављене приоритете и план развоја општине Гроцка.

Оно што је стратешки важна инвестиција на територији општине Гроцка је решавање водоснабдевања.На који начин ће се решити овај проблем и како приступате његовој реализацији?

– Ми имамо велики проблем с обзиром да у девет Месних заједница немамо пијаћу воду, у једном насељу уопште немамо водоводну мрежу, а у другим местима је техничка вода за пиће.

План је да за четири године свако насеље добије исправну воду за пиће, а то ћемо решити на тај начин што ћемо средства највише обезбедити из градског буџета, али и из буџета наше општине. Већ смо обавили низ разговора са надлежним институцијама везаних за овај проблем и очекујемо прве резултате током следеће године. Једна од стратешки важних инвестиција на нашој општини је изградња водоводног примарног система за Лештане Ф800, који би снабдевао Калуђерицу, Лештане, Ритопек и Болеч са 100% капацитета .

Такође, за следећу годину у плану је да се изграде два базена у Ритопеку, како би се коначно решила агонија и проблем водоснабдевања у овом насељу.  Само да напоменем, усвајањем детаљног урбанистичког плана, стичу се услови за изградњу резервоара за Ритопек, чиме би заокружили водоснабдевање за северни део општине, а то се очекује у марту.

Ускоро почињу радови на изградњи цевовода Ф600  Врчин-Заклопача-Гроцка, што би значило да ћемо до краја следеће године добити воду за овај регион. 

Остаје нам да решимо ситуацију на јужном делу општине, када је реч о водоснабдевању. У плану је изградња водоводне мреже у Камендолу , а приоритетни циљ је комплетна замена азбестних цеви на потезу Пударци-Умчари.

С обзиром да се прикључак на магистрални цевовод Макиш-Младеновац за јужни део општине  очекује 2020. године, ми не смемо чекати толико дуго и имамо у плану да привремено на Макиш-Младеновац, на који су прикључени Врчин-Гроцка –Бегаљица преко Пудараца прикључимо и југ општине, или завршимо фабрику за пречишћавање воде где би смо добили чисту пијаћу воду из подстојећег система.

У претходном периоду озбиљно сте радили на инфраструктурном развоју општине Гроцка? Шта је до сада урађено по питању развоја путне инфраструктуре и какав је план за наредну годину?

-На основу извештаја ЈП „Дирекције за изградњу општине Гроцка“ о извршеним радовима на уређењу улица и атарско-некатегорисаних путева на територији градске општине Гроцка за текућу годину могу рећи да је општина Гроцка из буџета издвојила средства којим је урађено 27 км атарских и некатегорисаних путева, а што се тиче локалних улица асфалтирано је 13,5 километара. Град Београд финансирао је радове који се односе на асфалтирање локалних улица у дужини од 4 километра. Такође, многи сокаци и прилазни путеви су насути струганим асфалтом и као што видите ово општинско руководство врло озбиљно приступа радовима  на уређењу путне инфраструктуре и подједнако улажемо у сва насеља, неправећи разлику.

У предстојећем периоду наставићемо истим темпом и сигуран сам да после 2020. године на територији општине Гроцка неће постојати проблем који ће се односити на путну инфраструктуру.

Подручну школу „Никола Тесла“ у Лештанима је  скоро посетио градоначелник града Београда Синиша Мали. Посети сте присуствовали и ви, а интересује нас шта је том приликом договорено?Будући да је садашња школа готово нефункционална и да је неопходна изградња нове школе која би задовољила капацитете деце из тог насеља.,када ће се приступити изради пројекта и када се може очекивати почетак радова?

-На иницијативу грађана Лештана и општинског руководства било нам је задовољство да угостимо градоначелника града Београда Синишу Малог у готово нефункционалној школи у Лештанима, где се он на лицу места уверио да овакав објекат више не може да испуни потребе пре свега ђака, али и насеља које броји око 13.000 становника.

На лицу места смо се договорили да се са реализацијом изградње крене одмах, а то подразумева завршетак папирологије, тако да се може очекивати да радови на изградњи школе у Лештанима отпочну у јуну следеће године.

Биће то велики дан за грађане Лештана, а ми овим путем желимо да се захвалимо градском  и републичком руководству, које је имало разумевања за овај озбиљан проблем.

Наравно, морам да напоменем  да ће општина следеће године улагати у обнову постојећих школских објеката. Иако смо и до сада издвајали средства за обнову школа, свестан сам да то није довољно и да се морамо озбиљно посветити улагању у школски систем.

У плану је да реновирамо Основну школу „Никола Тесла“ у Винчи, као и замена столарије и грејања у подручној школи у Камендолу. У сарадњи са надлежним градским институцијама решавамо проблем који имамо са школама у Дражњу и Бегаљици, како бисмо што пре просторије тих школа оспособили за употребу. Апсолутно сам незадовољан односом градског секретаријата за образовање које би ово питање морало врло одговорно и брзо да реши, а већ дуго га не решава. Стиче се утисак да овај проблем не решавају на начин на који наши грађани и ми као локална самоупава то очекујемо. 

Такође ћемо у наредном периоду решити проблем са видео надзорима на централним местима, како бисмо обезбедили потпуну безбедност ђака.

15058746_10209849698472507_1474729127_n

На нашој општини немамо довољно капацитета за упис деце у вртиће. Како и на који начин се може решити тај проблем? Имате ли у плану изградњу новог објекта или ћете тој намени прилагодити неки други постојећи објекат?

-Ове године преко 700 деце није нашло место у вртићу и тренутно нам је то један од приоритетних проблема. То значи да већ увелико припремамо потребну документацију за неколико објеката који се могу адаптирати, а свакако се надамо да ћемо изградити још један нов објекат , чиме би недостатак места свели на минимум.

За те потребе можемо користити капацитете старе школе у Равницама у Врчину, стару Винчанску школу,а мора се решити проблем који је настао нелегалном изградњом дела објекта за вртић у Умчарачкој школи. Разматрамо имовинско-правне односе и документацију старе школе у Калуђерици, а са градским институцијама размотрићемо могућност да се у оквиру нове школе, која ће бити изграђена у Лештанима, изгради и вртић и спортска сала за децу. Сматрам да би заиста био велики успех када бисмо за 50% смањили проблем уписа деце у вртиће и то нам је приоритетни циљ за наредни период.

Што се тиче нелегалног објекта за вртић у школи у Умчарима, предлог Секретаријата је да се школа врати у првобитно стање, међутим  лично сам против тога. Мислим да бисмо у том случају бацили 30 милиона неповратно, на штету грађана.Залажемо се  да тај објекат завршимо и да ту сместимо више од 100 деце са југа општине.

untitled

 

 

 

 

 

Да ли сте задовољни тренутним радом предузећа Еко Гроцка и да ли је приватни партнер испунио све уговорне обавезе, у циљу унапређења комуналне делатности на нашој општини ?

-С обзиром да је предузеће „Еко Гроцка“, основано уговором о јавно-приватном партнерству између фирме „Магип“ и градске општине Гроцка, а у циљу квалитетнијег и ефикаснијег чишћења смећа, у првој години њиховог пословања нисам задовољан. Могу да прихватим аргумент представника Магипа да се нису најбоље снашли на нашем тржишту, где се политика пословања знатно разликује од пословања у  земљи  из које долазе, али не могу никако да прихватим не испуњавање уговорних обавеза.

Имали смо много проблема, незадовољство грађана због нередовног одношења смећа је било оправдано, али после низа састанака и упозорења  да ће уговор бити раскинут, у колико се не промени пословање, видимо напредак и позитивне резултате рада овог предузећа.

У задњих 3-4 месеци знатно је побољшано чишћење смећа и свих 15 Месних заједница су уведене у систем чишћења. Пратимо и видимо да се деле канте, да се граде нише, постављају нови контејнери и то је добро.Мислим да ће ова сарадња ићи узлазном путањом у корист грађана и ми смо спремни да им помогнемо да што лакше и ефикасније пружају услуге грађанима. Али исто тако нећемо трпети неодговорност и уколико не испуне 100% обавезе предвиђене уговором,уговор ће бити раскинут.

Успели сте да преко владине Канцеларије за управљање јавним улагањима реновирате здравствену амбуланту у Бегаљици. Које су следеће здравствене амбуланте које ће се реновирати на територији општине Гроцка ?

-Свакако да ћемо у наредном периоду наставити сарадњу са Канцеларијом  за управљање јавним улагањима, а у том смислу следеће године очекујемо радове на адаптацији Дома здравља у Винчи, које се налази у катастрофалном стању. Исто тако очекујемо да се адаптира амбуланта у Камендолу и Пударцима, са чиме би комплентирали обнову здравствених станица на територији општине Гроцка.

15044796_10209849698512508_1984306407_o

Како сте  задовољни радом општинских одељења и служби ? Да ли је њихов рад задовољио ваша очекивања и на који начин ће то допринети развоју општине?

-Што се тиче рада општинских одељења, морам рећи да сам незадовољан досадашњим  радом комуналне инспекције, али и радом грађевинске инспекције. Тренутно сам извршио кадровска померања и то даје резултат у раду инспекцијских служби, а планирам да до краја године извршим корените промене у тим службама, јер сам затекао недисциплину и јако лошу атмосферу. Једно је сигурно- увешћемо апсолутан ред по питању несавесних грађана у вези бацања смећа на незаконит начин и уређење њихових ограда и приватних поседа дуж путне мреже.

По питању сарадње са другим државним институцијама није више пракса да се општинско руководство  не интересује за њихов рад. Сада постоји координација, сарадња и једни другима помажемо у циљу квалитетнијег пружања  услуга грађанима. По угледу на општинску испоставу у Калуђерици, имамо у плну формирање административног центра у Умчарима и Врчину. Такође, започели смо припрему формирања одређених тела по Месним заједницама за пружање услуга и информација у ванредним ситуацијама.

15045269_10209849698632511_318786028_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Имате ли у плану да подстакнете промоцију туристичких потенцијала на територији градске општине Гроцка?

– Свакако и већ увелико радимо на томе. Тренутно је у изради друга верзија туристичке брошуре, а радимо и краткометражни филм на коме ће бити представљен и туристички и привредни потенцијали наше општине и све оно што можемо понудити домаћој и страној јавности.

Оформићемо туристичку организацију да промовишемо сеоски,речни и спортски туризам .Грађани ће имати могућност, да на основу анкетног испитивања, определе се да ли располажу смештајним капацитетима и да ли су вољни да се укључе у развој туризма, што ће бити од користи и грађанима, али и самом инвестирању у општину.

Радимо на уређену водотокова. Ове године смо после 40 година очистили корито на потесу Рипањ-Циглана у Врчину и Грочански поток.

Моја замисао је да садашње потоке у које се уливају фекалије и отпад, очистимо и урадимо порибњавање, како бисмо нашој деци оставили нешто по чему ће нас памтити.

Из дана у дан идемо напред.

Интервју са председником ГО Гроцка Драгољубом Симоновићем за Гроцка Инфо обавила Соња Ђорђевић

 

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR